Hva bør du gjøre når i hagen?

    Vi har laget en praktisk oversikt over hva du bør gjøre i hagen på våren, sommeren, høsten og vinteren.

    For å lykkes med planter og blomster i hagen er det smart å ha en idé om når det er best å gjøre ulike ting. Noen ting kan man selvfølgelig gjøre når det passer, men denne grove inndelingen gjør at du får mest mulig ut av hagen – og minimerer risikoen for at noe går galt.

    Vi har delt opp sesongen i tidlig vår, forsommer, sommer, høst og vinter. Akkurat når du bør plante ting ut vil være avhengig av været – og dermed både hvor du bor og hvor hard vinteren har vært.

    – Det er også store variasjoner i landet, så tidspunktene vil ikke være helt nøyaktige for alle. Det aller viktigste er å unngå frost på våren – med mindre du er sikker på at plantene tåler litt nattefrost, forteller innkjøper for dyrking og hageredskaper hos Coop, Camilla Ruud Holte.

    Hun har også et generelt tips til deg som er ny på planting: – Velg planter etter hva du er interessert i. Det er kjedelig å mislykkes med krevende planter hvis du egentlig var ute etter noe som er lettstelt, sier hun.

    Hva bør du gjøre i mars og april?

    – Dette er tiden for å planlegge, rydde og klargjøre hagen for den kommende sesongen, sier Ruud Holte.

    Hun sier at det kan være smart å starte planleggingen med en oversikt over hva du har plantet tidligere og se for deg hvor du vil ha de ulike plantene. Det er også smart å rydde bort løv og visne stilker som har ligget siden høsten samt kvitte seg med ugress før det begynner å gro ordentlig.

    – Når det gjelder plenen bør du være litt forsiktig. Særlig hvis det fortsatt er frost i bakken kan plenen lett bli skadet hvis du river opp deler av den, advarer hun.

    Hun tipser også om at det kan være smart å starte forkultivering av planter innendørs på denne tiden.

    – Særlig hvis du skal plante spiselige vekster, så er det lurt å gi dem en god start i potter innendørs. Det kan du gjerne starte med enda tidligere – for eksempel allerede i slutten av februar, tipser hun.

     

    Også beskjæring er noe som man kan gå i gang med relativt tidlig – en tommelfingerregel er at du kan beskjære hvis du kan jobbe komfortabelt ute uten hansker.

    – Når det gjelder beskjæring er det mange meninger om hva som skal tas på høsten og våren, men de aller fleste ting kan fint beskjæres på våren. Unntaket er vintergrønne busker og trær som bør få vente til høsten, sier hun.

    Hvis solen titter frem og det begynner å ligne på vår ute, er det fort fristende å begynne å plante ut, men Ruud Holte sier at man bør være forsiktig i akkurat denne perioden.

    – Det er smart å vente til mai hvor man kan være relativt sikker på at det ikke kommer flere frostnetter. Noen unntak er planter som stemor og tusenfryd, som begge tåler en natt eller to med litt frost, sier hun.

    Hva bør du gjøre i mai og juni?

    I mai og juni er det høysesong for å begynne å plante ting ute. Nattefrosten er borte, og det er større sjanse for å lykkes hvis du har litt is i magen.

    – Nå er det på tide å kose seg skikkelig med å plante ut det du har planlagt gjennom vinteren og våren, sier Ruud Holte.

    Husk at det kan være lurt å planlegge bedene slik at du har blomster som er i full blomst på ulike tidspunkt i ett bed. Da får du pene blomsterbed gjennom hele sesongen og en bedre balanse i hagen.

    I begynnelsen av denne perioden kan det være smart å ta en runde for å bli kvitt ugress så fort det begynner å vise seg.

    – Hvis du luker godt tidlig, er det lettere å bli kvitt ugresset enn om du venter til det har fått grodd seg skikkelig til.

    Mange har også mye plen i hagen, og denne trenger også litt ekstra næring og pleie for å komme seg etter vinteren.

    – På denne tiden begynner jo også plenen å våkne ordentlig til liv igjen, så det kan være smart å gjødsle plenen idet den begynner å vokse.

    Hva bør du gjøre i juli og august?

    – Midt på sommeren har virkelig tiden kommet for å nyte hagen, sier Ruud Holte klart og tydelig.

    Det er imidlertid én ting som er veldig viktig på denne tiden: Vanning.

    – Sørg for at både blomstene og plenen får nok vann hvis det regner lite. Hvis du ikke vil følge med så mye eller skal reise bort, finnes det flere smarte systemer som tar seg av vanningen for deg, sier hun.

    Det er ikke så mange store oppgaver som skal gjøres på denne tiden, men det er tiden for å pusle og holde hagen i penest mulig stand.

    – Hvis du kniper av visne blomster og vedlikeholder litt innimellom vil du få en merkbart penere hage, tipser hun.

    Hva bør du gjøre i september og oktober?

    Når høsten nærmer seg, er det på tide å nyte av eventuell frukt du har i hagen.

    – Dette er jo høysesong for blant annet epler, og da gjelder det å få dem i hus når de begynner å bli modne. Det er mye godt man kan lage med epler – fra chutney og sider til eplekake og syltetøy, sier hun.

    Dette er også tiden for å forberede neste hagesesong ved å plante høstløk.

    – Tulipaner og påskeliljer bør plantes før frosten kommer på høsten, og da får du tidlig en pen hage til våren. Bare husk hvor du har plantet dem slik at du ikke får for fulle bed, sier hun.

    Har du flerårige planter i potter, er dette også tiden for å ta dem med seg inn. Ruud Holte tipser om å sette dem i en kjeller eller lignende gjennom vinteren.

    – Så lenge det er noen plussgrader kontinuerlig og de får vann med jevne mellomrom klarer de seg fint, men du kan jo selvfølgelig ha noen i stua også om du ønsker, sier hun.

    Høsten er også tiden hvor det passer å beskjære vintergrønne planter og trær som tuja, furu og sypress.

     

    Hva bør du gjøre på vinteren?

    På vinteren er det aller meste i dvale, og det er lite du trenger å gjøre i hagen. Har du trær kan det være lurt å riste av snøen hvis det kommer mye og du ser at grenene blir tunge.

    – Også må man huske å mate småfuglene. De gjør det hyggeligere i hagen når det er lite annet som skjer, avslutter Ruud Holte.