Dette bør du tenke på før du legger tak over uteplassen

    Forleng sommersesongen eller lag en deilig vinterhage med tak over hodet. Vanskelig er det heller ikke, her er rådene som gjør drømmen mulig selv – uansett hvor mange tommeltotter du har! 

    Forleng sommersesongen eller lag en deilig vinterhage med tak over hodet. Vanskelig er det heller ikke. Her er rådene som gjør det mulig å realisere drømmen selv – uansett hvor mange tommeltotter du har! 

    - Alle takplatene våre kommer med grundige monteringsanvisninger som selv Donald Duck skal klare å følge, smiler Jan Ivar Barkald, distriktssjef hos takplateleverandøren gop.

    Den viktigste jobben er planleggingen i forkant, mener han:

    - Først må du tenke på størrelsen. Om det passerer 15 kvadratmeter må du sjekke med kommunen om det er søknadspliktig.

    Velg riktig plassering

    Plasseringen betyr mye, og det handler først og fremst om hvordan du ønsker å bruke den overbygde delen av hagen:

    - Selv synes jeg det beste er å ha deler av uteplassen under tak, ikke hele. Da får man det beste av begge verdener. Det skal jo fortsatt være mulig å sole seg i deler av hagen, samtidig som taket gjør det mulig å trekke seg litt unna solen når den steker som verst. Ypperlig plass for måltider eller for små barn som ikke bør utsettes for direkte sollys, sier Barkald og legger til:

    - Takplatene våre kommer med UV-filter og gir dermed god beskyttelse for huden din, samtidig som det gjør at møbler og puter ikke blir solbleket.

    Kle inn eller ikke?

    Skal den overbygde plassen være fast, altså rett ut fra veggen, eller frittstående som en pergola? Skal den kun brukes om sommeren, eller året rundt? Det er slike spørsmål som avgjør hvilke materialer du skal velge.

    - Om du på sikt skal kle inn uterommet eller lage vinterhage, kan det lønne seg å velge kanaltakplater som er isolerte og dermed ikke gir kondens eller drypping under. Disse finnes i 10, 16, 32 og 50 millimeter tykkelse, hvor den tykkeste størrelsen kan regnes som permanent tak – for eksempel til utbygg, forklarer Jan Ivar Barkald.

    Fjell eller sjø? Nord eller sør?

    Hvor i landet du bor (eller har hytte) er også avgjørende, og det er snø som er stikkordet:

    - Spesielt viktig er det om du har tilnærmet flatt tak, som er veldig populært nå, da vil nemlig ikke snøen skli av. To-tom-seks er vanlige dimensjoner for bjelkelaget på lette tak, mens to-tom-åtte er tingen om du skal bygge mer solid.

    - Hør med din lokale byggevarehandel når du kjøper materialet, de fleste har nemlig en snølasttabell liggende, råder han.

    Dette bør du tenke på før du legger tak over uteplassen artikkelbilde.jpg

    Gode tips til hobbysnekkeren

    Her er Jan Ivar Barkalds beste tips til deg som skal legge tak over uteplassen på egen hånd:

    • Gjør research. Sjekk Google for inspirasjon og tips, kanskje dukker det opp oppskrifter på prosjekter som ligner på ditt?
    • Lytt til fagfolk. Snakk med de ansatte på byggehandelen, ring leverandør direkte, eller be om å få tilsendt monteringsanvisninger på forhånd.
    • Velg riktig farge. Jeg anbefaler alltid opalhvit farge om du skal ha kanaltakplater, da fordeles nemlig lyset bedre enn om du har klare eller sotede takplater. Om du ønsker å se naturen er det Skyroof som er riktig valg.
    • Husk takrenne. Monter takrenne foran med forkantbord, så slipper du vannrand på plenen.
    • … og godt vedlikehold! Kjøp en teleskopstang, vask platene med såpe og skyll med rent vann etterpå. Enkelt og greit, og du har fine takplater i årevis!

    LES OGSÅ: Tre tips for tak over uteplassen.