5 tips til deg som drømmer om drivhus

    Drømmer du om drivhus i hagen? Her er 5 tips til hva du bør tenke på før du setter i gang.

    1. Velg størrelse etter bruk

    Å skaffe seg et drivhus er en investering. Derfor kan det være en god idé å teste ut drivhuskonseptet først, ved å teste et minidrivhus hvor du dyrker få ting om gangen.

     Dersom du føler deg klar for å sette i gang med det grønne livet i drivhuset for alvor, må du stille deg noen spørsmål: Hvordan skal du bruke drivhuset? Ønsker du å dyrke litt om gangen? Da er et lite drivhus veien å gå.

     


    LITE OG SMART: Palram Lean To drivhus gir deg 3 kvadratmeter dyrkingsplass og skal monteres mot en vegg.

    Hvis du også vil bruke drivhuset som et lysthus, bør du gå for en større modell. Bruk tid på å planlegge denne delen, plutselig har du kjøpt et drivhus som er altfor lite – eller altfor stort. 

    Hvis du lurer på hvilke redskaper du bør ha i hagen eller drivhuset, kan du sjekke ut denne saken.

    2. Drivhuset trenger et solid fundament

    Det enkleste er å bygge drivhuset rett på jorda. Da blir det billigere, dreneringen blir bedre, og det krever mindre jobb. Samtidig gir det muligheter for å dyrke direkte i jorda. Det som da er viktig, er å sørge for at underlaget er i vater og at hjørneboltene sitter godt fast. Fest dem gjerne med betong – da sitter de godt.

    Ulempen med denne metoden er at jorda over tid kan søkke litt ned. Dermed øker faren for ujevnt trykk og knuste vinduer. Et større prosjekt er å grave 0,5–1 meter ned i jorda, og fylle lagvis på med grus, leca og isopor hvis du ønsker god isolasjon.


    ROMSLIG: Palram Balance har ekstremt værbestandig tak og har paneler i polykarbonat. Drivhuset har to vinduer for bedre utluftning, og måler nær 9 kvadratmeter.

    De mer kostbare alternativene kan sikre deg lenger inn i fremtiden. Alternativene er for eksempel å sette opp en ramme rundt drivhuset av solide heller, mur, eller å plassere heller over hele arealet.

    3. Valg av glass kan være avgjørende

    Det finnes drivhus i forskjellige materialer, og disse bør du vurdere opp mot hverandre.

    Polykarbonat er en transparent termoplast. For eksempel er polykarbonat i drivhus fra Palram, som vi selger hos Obs Bygg, vanskelig å knuse og beskytter mot skadelige UV-stråler, samtidig som materialet slipper inn 90% av sollyset. Polykarbonat isolerer også godt mot både varme og frost. 


    SKJERMER FOR SOLA: Polykarbonat slipper inn mindre lys og varme enn vanlig glass. Det kan nemlig bli for mye av det gode også i drivhuset. 

    «Vanlig» glass er det mest elegante, og slipper inn mest lys. Likevel er det verdt å tenke på at glass knuser lett. Glass kan også slippe inn for mye lys og varme. Et godt tips er å bruke polykarbonat på taket og glass i veggene.

    4. Forbered deg på vær og vind

    Et drivhus tåler ikke hundrevis av kilo snø på taket, derfor bør du måke når mengden blir stor. Et lurt triks er å ha skråtak, da glir mer av snøen ned på bakken.


    SIKRET GODT: Sørg for at drivhuset er godt forankret til bakken.

    Et annet problem er vinden, uansett årstid. Her er det enkleste alternativet å montere drivhuset inntil husveggen, slik at huset tar den verste støyten – men det betyr ikke at du er 100 % sikret. Sørg for at drivhuset er godt festet til jorda, da skal det mye til før det flyr av sted.

    5. Ikke fyll opp med «norske» vekster

    Når alt er på plass og du har innredet drivhuset, gjenstår det morsomste spørsmålet: Hva kan jeg plante i drivhuset? Du kan fint dyrke vanlige «norske» grønnsaker som løk, potet og gulrot, men det er ikke nødvendig med drivhus for å plante disse.


    EKSOTISK: Paprika trives ikke så godt på norsk jord. Da er det godt å ha et drivhus. Foto: iStock

    Det er bedre å bruke drivhuset til mer eksotiske vekster, som chili, paprika, hvitløk og tomater.

    (Kilder: Primrose, PALRAM, Gjør Det Selv.)