10 ting du kan dyrke på balkongen

  Har du lite uteplass, men lyst til å dyrke litt selv? Null problem! Se hva du kan plante og hvordan du kan utnytte plassen - samtidig som du pynter opp balkongen!

  Det er lett å tenke at man må ha hage, god tid og grønne fingre for å bli en god hobbydyrker. Men trenger du egentlig dyrke så mye at du er selvberget frem til jul? Og har du ikke egentlig tid til å se etter noen vekster når du likevel er på balkongen? For plass, det har du, mer enn du tror:

  – Det er fort gjort å glemme at man kan dyrke på flere områder enn gulvet. Det går an å bygge pallekarmer i høyden, sette opp et espalier, utnytte gelender og også dyrke hengende vekster i ampler, sier Tonje Simonsen, som er innkjøper for hagesortimentet hos OBS Bygg og selv entusiastisk hobbydyrker av både grønnsaker, urter og blomster.

  Har du plass til å sette pallekarm inntil veggen, har du plass til å dyrke mye forskjellig:

  – Med et espalier kan du ha en eller to vekster som klatrer i bakkant, noe halvhøyt i midten og noen lave urter i forkant. Lar du noe av dette være spiselige blomster, så blir det veldig dekorativt i tillegg, sier Simonsen.

  10 spiselige tips til kjøkkenhagen på balkongen

   

  1. Sukkererter
  En grei plante som kan klatre oppover og gjøre uterommet ditt grønnere. Deilig å knipse av en belg som en liten godbit, eller samle noen å ha i salaten. Trives best i sol og halvskygge.

  2. Tomater
  En klassiker som det er veldig morsomt å få til. Lek gjerne med forskjellige farger og former på tomatene. Det finnes også hengende varianter om du har plass til ampler på balkongen din.

  3. Chili
  Her får du mye på en liten busk! Husk at du kan ha flere sorter, med forskjellig styrke; en mild, en mellomsterk og en superhot!

   

   

  4. Gulrot
  Nok en klassiker på norske matfat. Morsom å dyrke og utrolig smaksrik og søt når du trekker den opp av jorda. Passer godt å dyrke sammen med løk (se under).

  5. Løk
  En populær og anvendelig grønnsak som samtidig hindrer skadeangrep på gulroten. Plant en rad løk mellom gulrøttene, så trives begge sorter maksimalt.

  6. Basilikum
  Hvilken urte er din favoritt? Det er den du skal velge – eller dyrk gjerne flere sorter. Det er lett å lykkes med urter, og du kan ha glede av resultatet daglig.

  7. Salat
  Enkelt å så, enkelt å dyrke – og uslåelig som tilbehør til sommermiddagen. Velg den sorten du liker best. NB! Husk å skylle salatbladene før de spises.

   

   

  8. Reddik
  En liten grønnsak det er enkelt å lykkes med. Den kan høstes tidlig, og du kan rekke å dyrke flere runder i løpet av sommeren.

  9. Ringblomst
  Balkongdyrkingen blir komplett med et par spiselige blomster, som også pynter opp. Bruk de oransje kronbladene til å pynte maten.

  10. Blomkarse
  En hengende eller krypende fargeklatt som helst vil ha litt sol, men ellers ber om lite stell. Både blomster, blader og frø er spiselige.

  Har du hage med god plass tilgjengelig? Da bør du også ta en titt på disse syv tipsene til frukt og grønt du kan dyrke i drivhus.