7 tips til frukt og grønt du kan dyrke i drivhus

  Drømmer du om å servere ferske grønnsaker, urter eller frukt som du har dyrket selv? Det å dyrke i et drivhus er lettere enn du tror!

  Det er egentlig lite hokus-pokus med å dyrke i drivhus. Tvert imot er det slik at det er enklere å lykkes med enkelte sorter i drivhus enn utendørs.

  – Det er for eksempel lettere å få til en god avling tomater i drivhus, ettersom gjennomsnittstemperaturen blir høyere, sier Tonje Simonsen, innkjøper for hagesortimentet hos OBS Bygg og selv en som dyrker både grønnsaker og urter hjemme.

  Hun mener det særlig er to ting å passe på når du dyrker i drivhus: At det ikke blir for varmt og at du har en plan for vanning.

  – Det er smart å ha en luke som åpnes automatisk i taket, og på de aller varmeste dagene bør man nok også sette opp døra, sier hun.

  Ettersom vi nordmenn gjerne reiser på ferie i tre uker, må du ha en løsning for vanning når du er borte. Det kommer ikke noe regn og redder avlingen inni drivhuset.

  – Er du heldig, kan naboer eller familie følge opp for deg. Men nå finnes det også en del typer smarte vanningssystemer. Vanningsanlegg som kan styres via app på telefonen. Du kan med andre ord sitte i Lofoten eller Italia og sjekke om vekstene dine får nok vann. Sensorer i jorda forteller deg hvor fuktig det er og du kan sette i gang vanningen om det behøves, forklarer Simonsen.

  Hos Obs BYGG kan du også være sikker på at du får drivhuset du ønsker deg til den beste prisen – takket være vårt prisløfte.

  Motivert for å dyrke i drivhus? Her er 7 sorter det er lett å lykkes med:

  Tomater

  Tomater er en klassiker som gir litt middelhavsfølelse! I drivhuset er gjennomsnittstemperaturen høyere enn ute, og dermed kan du dyrke en større variant enn du har på balkongen. Vær forberedt på en større avling enn utendørs.

  Agurk

  Lett å dyrke og morsom å følge underveis, bare husk at agurk må vannes ofte! Den trenger ellers å bli bundet opp litt og er litt var for kulde.

  Chili

  Lettstelt og enkel å plante. Her er det bare å slå seg løs, det finnes mange varianter i ulike farger, fasonger, størrelser og styrke.

  Aubergine

  Denne eksotiske og varmeelskende planten sår du inne og setter ut i drivhuset når faren for nattefrosten er over. Kan høstes etter ca. fem måneder.

  Paprika

  Kommer i mange farger, fasonger og størrelser. Paprika sår du inne og tar med ut i drivhuset når det ikke lenger er frost om natta. Trenger en del vann!

  Basilikum, kruspersille eller gressløk

  Velg noen sorter du liker godt og plant de gjerne sammen med andre vekster, f eks i fremkant av en plantekasse med større planter bak. Fordelen med å dyrke urter er kortere ventetid - du kan begynne å spise dem tidligere!

  Sitron, appelsin eller melon?

  Eller kanskje druer? Med drivhus kan du få til sorter som krever mer varme, så hvorfor ikke prøve noe uvanlig – noe du er litt nysgjerrig på?

  Tips: Fyll opp jorda med vekster og tenk høydenivåer. Utnytter du hele jordoverflaten, blir det også mindre luking!

  Men husk da nok «mat» til alle plantene gjennom god jord og gjødsel hele sesongen.