Slik planlegger du garderoben

  Å ha den perfekte garderoben med de smarteste løsningene står høyt opp på ønskelista hos mange av oss. Men å planlegge en helt ny garderobe, med alle de valgmulighetene som finnes, er kanskje ikke så enkelt som først tenkt. For hvor skal du egentlig begynne?

  Planlegg garderoben etter rommet

  Hilde Børresen Istre jobber som oppbevaringsekspert i Elfa Norge. Hennes tips til en god start, er å definere oppbevaringsplassen.

  – Hvor skal løsningen stå? Har du et helt rom, en hel eller halv vegg til rådighet? Se på materialer i vegger og tak, det er viktig når du skal velge system. Det finnes både veggbaserte og gulvbaserte system.

  Det kan også være smart å få hjelp av et planleggingsverktøy.

  – Planleggingsverktøyet til Elfa er enkelt i bruk, og du kan lage en tegning som du kan ta med til butikken når du er klar for å bestille, tipser Børresen Istre.

  Husk at du alltid får de laveste prisene på Obs Bygg! Sjekk vårt prisløfte her

  MÅL NØYAKTIG: Mål både høyde og dybde på flere steder, slik at du er sikker på at målene stemmer. FOTO: Istock

  Ta mål

  Når du vet hvor garderoben skal stå, må du ta mål. Og her er det viktig å være nøyaktig.

  – Det kan oppleves skummelt å ta mål selv, men det er egentlig ikke så vanskelig. Bruk gjerne lasermåler om du har det, sier Børresen Istre.

  Nøkkelen er å ta flere mål og kontrollmåle til man er trygg på at målene stemmer.

  – Mål høyden fra gulv til tak på tre steder, og bredde og dybde på to steder.

  Husk å ta høyde for hvorvidt du ønsker skyvedører på garderoben eller ikke.

  – Ønsker du skyvedører, er det viktig å måle der hvor skyvedørene skal stå, ettersom tak og gulv kan være skjeve. Skyvedører kan justeres litt med hjulene, men har du store skjevheter bør du diskutere løsninger med en garderobeekspert, råder Børresen Istre.

  TIPS! Gode råd til oppbevaring i hele huset

   

  SÅNN JA: Drømmeskapet kan du få om du vet hva du trenger og hvor du vil ha det! 

  Avdekk hvilke behov du har

  Videre bør du ta utgangspunkt i hverdagen din og de tingene du skal oppbevare når du skal planlegge ny garderobe. Ved å gi alt sin faste plass, er det lettere å unngå det klassiske, men akk så irriterende «hverdagsrotet».

  – Start med å sortere tingene dine så du får oversikt, og kvitt deg med det du ikke bruker, sier Børresen Istre.

  – Legg opp til et system som passer for alle i hjemmet og dediker egne områder, hyller, kurver og kroker til alle i familien. Da vet alle hvor jakker, vesker, sko og klær skal være i gangen. I garderoben på soverommet er det smart å sortere kontinuerlig, sesongoppbevare klær og legge opp til en god løsning som gjør det enkelt å holde orden til enhver tid.

   
  FOR EKSEMPEL: Hylle, hengeplass og kurver er et godt utgangspunkt du kan bygge videre på. Og her henger alt, slik at det bare er å svisje innom med støvsuger eller klut.

  Velg riktig garderobeinnredning

  Børresen Istre anbefaler å velge vegghengt garderobesystem for å holde gulvet fritt og for enklere rengjøring. Elfas hengesystem består av bærelister og hengeskinner, hvor det kun er bærelisten som skrus fast i veggen. Resten hektes på.

  – Systemet gir mange ulike muligheter, her kan du komponere en løsning som er skreddersydd for deg. Start med en enkel løsning med hylle, hengeplass og noen kurver, og fyll på med flere komponenter senere hvis du ikke vil kjøpe alt på én gang. 

  💡 Tips: 10 smarte oppbevaringsløsninger 💡

  Tradisjonelle garderobeskap med dører er ifølge Børresen Istre sjelden optimalt, da er det er lite fleksibelt.

  – Klesstablene velter, og det blir mye dødplass over og bak stablene. Mange plagg egner seg ikke til bretting og bør henge, ligge løst i kurver eller er så små at de bør oppbevares i tilbehørsskuff eller på kroker.

  Sjekk den praktiske og elegante garderobeløsningen fra Elfa med opphengte dører uten gulvskinne: 

  Tenk fleksibelt og langsiktig

  Et hjem er i stadig forandring, og det er dine oppbevaringsbehov også. Derfor er løsninger du kan bygge om og bygge på, i takt med disse endringene, den beste investeringen du kan gjøre, mener oppbevaringseksperten.

  – Ved å velge et fleksibelt system, er ingen broer brent. Da kan du justere innredningen etter hvert som behovene dine endrer seg!