Slik får du orden på vaskerommet

  Vaskerommet er et typisk problemområde i hjemmet; det blir liksom aldri orden der! Skittentøy, vaskemidler, sko og treningstøy hoper seg opp, og kanskje er du fristet til å gi opp hele prosjekt «ryddig vaskerom» én gang for alle? Selv om det kan føles håpløst, finnes det heldigvis tips.

  1. Lag et system på vaskerommet

  Sett deg ned i fred og ro, og gå gjennom hva som skal oppbevares på vaskerommet ditt. Sortering sørger for at det er enkelt å kjøre i gang maskinen etter hvert som de ulike kurvene fylles opp.

  TIPS: Merk kurvene med «40 grader», «60 grader», «ull», «finvask» og «treningstøy», så gjør du deg selv en skikkelig tjeneste!

  Vasker du tøy jevnlig? Da rekker kanskje ikke haugene å vokse seg store og du trenger heller ikke så store kurver. Er det derimot bare i helgene du har tid til å vaske klær? Da er det lurt med større oppbevaringskurver, for eksempel våre bager som rommer mye.

  vaskerom-system.jpg

  2. Hold gulvet fritt

  Det beste med Elfas vegghengte innredning er at den frigjør gulvet, slik at det er enkelt å holde rent og du beholder bevegelsesfriheten. Ingen kurver eller baljer å snuble i, med andre ord!

  Lag en vegghengt innredning med det du trenger av uttrekkbare kurver i ulike størrelser, hyller og heng til tørking av klær.

  3. Gi alt sin faste plass

  Når du har oversikt over det som skal inn på vaskerommet, velger du produkter som passer til de ulike tingene.

  Vaskemidler i mindre veggkurver eller på hyller, skittentøy i meshkurver, vaskeredskaper på kroker og redskapsholdere, tøy til tørk på stativ eller garderobestang, er gode eksempler som gir deg bedre oversikt.

  4. La klærne puste

  Mesh- og trådkurver passer ikke bare i garderoben, de passer også godt til skittentøy og er geniale for vaskerommet. De sørger nemlig for lufting, slik at du unngå lukt selv om tøyet skulle være er fuktig og ender med å ligge i kurven en stund.

  Ettersom de ligger løst i rammen, kan du legge det rene, brettede tøyet i tilbake kurven, og bruke den til å frakte det til garderoben. Har du plass på vaskerommet kan du ha en kurv til hvert familiemedlem, slik at hver og en kan hente de rene klærne sine og legge dem tilbake i sin egen garderobe.

  vaskerom-klær.jpg

  5. Sett av plass til tørking

  Store tørkestativ tar mye gulvplass og er alltid i veien. Vegghengte tørkestativ, som kan felles ned etter bruk, er genialt for bedre plass.

  Tørker du skjorter, bluser og annet som fort blir krøllete, kan det være smart å ha en garderobestang med kleshengere i innredningen. Da kan du tørke plaggene direkte på kleshengeren, og de er enklere å stryke når de er tørre.

  6. Bruk døren

  Ikke glem plassen på døren! På et lite vaskerom er denne plassen gull verdt.

  Du kan feste en oppbevaringsløsning på døren uten skruer, og få plass til vaskemidler, klyper, vaskeposer og andre småting.

  7. Heng opp redskaper

  Oppbevarer du redskaper som mopp, støvsuger, langkost eller feiebrett på vaskerommet? Heng det opp på veggen! Da er det enkelt å få tak i når hybelkaninene kommer snikende.

  Med en kroklist med ulike redskapsholdere slipper du å okkupere hjørner og gulvplass med redskapene dine.

  vaskerom-redskap.jpg

  8. Rullende oppbevaring

  I tillegg til, eller i stedet for, en vegghengt innredning, kan et kurvstativ på hjul være nyttig på vaskerommet.

  Du kan velge ulike høyder og bredder, og forskjellige typer kurver i tråd og mesh. Fyll dem med sortert vask, vaskemidler eller annet du trenger lett for hånden.

  9. Hold rommet rent

  Treningstøy, barneklær, skitne sko og lo fra tørketrommelen; vaskerommet er offer for mye smuss og støv. Et rotete og skittent vaskerom hjelper ikke akkurat på humøret når du skal sette i gang med klesvasken. Prøv derfor å holde det rent og ryddig, så blir jobben mye hyggeligere.

  Har du allerede moppen der, kan du jo ha en pakke engangskluter til den lett tilgjengelig og tørke over gulvet når du først er der. Klutene kan også brukes til å tørke av flater som hyller og brettebenk hvis du har det. Legg plastinnlegg der du oppbevarer sko, slik at du enkelt kan tørke av eller skylle bort jord og smuss fra skoene.

  10. Fordel ansvar

  Sørg for å informere alle i husstanden om det nye systemet ditt slik at de vet hvor treningstøyet, ullgenseren eller sengetøyet skal legges. Merk gjerne kurvene med etiketter. Da unngår dere kaos, sparer den som skal vaske klær for kjedelig sortering, og klesvasken blir både enklere og hyggeligere.