Eksklusivt Kärcher-kampanje: 1000 kr rabatt på høytrykkspyler fra Kärcher💦 Se utvalget her

  Slik bytter du dørhåndtak selv

  Er det på tide å bytte ut de gamle dørhåndtakene dine med nyere, penere og mer funksjonelle dørhåndtak? Å bytte dem selv er enklere enn du tror!

  Er det på tide å bytte ut de gamle dørhåndtakene dine med nyere, penere og mer funksjonelle dørhåndtak? Å bytte dem selv er enklere enn du tror!

  Enten du skal pusse opp, eller bare endelig skal få byttet ut det gamle og slarkete dørhåndtaket du har irritert deg over i flere år, så sparer du både tid og penger på å bytte dørhåndtaket selv. Alt du trenger å gjøre er å følge noen enkle instruksjoner.

  Her gir låsesmed Arild Throndsen fra Lås1 deg sine beste tips og veileder deg til hvordan du bytter dørhåndtaket.

  Alle kan bytte dørhåndtak selv

  Throndsen er en erfaren låsesmed og har byttet mange dørhåndtak opp igjennom årene. Han er tydelig på at dette er noe alle kan gjøre selv:

  – Å bytte et dørhåndtak, eller dørvrider som vi kaller det på fagspråket, er veldig enkelt. Så lenge du følger instruksene, blir resultatet som oftest like fint som om en fagmann skulle gjort det. Et skikkelig dørhåndtak er omtrent vedlikeholdsfritt, og jeg har sett dørhåndtak som har holdt seg fint i nærmere 30 år. Jeg anbefaler derfor å velge et dørhåndtak av god kvalitet. Går du for en billigere variant som er laget av et dårligere materiale, kan du risikere å måtte bytte allerede etter noen få år, advarer Throndsen.

  Et stilrent og pent design er ofte viktig når de gamle dørhåndtakene skal byttes ut.

  Tabbene du bør unngå

  Selv om det er enkelt å bytte dørhåndtak selv, er Throndsen klar på at det også gjøres feil som enkelt kan unngås.

  Når du bytter en dørvrider er det viktig at du har gjort litt research på forhånd, og at du vet hvor tykk døren er, slik at skruer og vridepinne har riktig lengde. Ofte klippes skruene som skal holde dørvrideren sammen av litt for korte, slik at skruene blir for lange, og da strammes ikke festet godt nok. Resultatet blir et slarkete dørhåndtak som gir slitasjemerker rundt dørhåndtaket.

  – Det er også mange som installerer dørhåndtak som er beregnet for innebruk utendørs. Disse dørhåndtakene er ikke laget for å tåle uteklimaet, og de er ofte laget av et litt lettere materiale, forklarer låsesmeden.

  Videre understreker han at det viktig med riktig verktøy. Om du sjekker at du har skrutrekkere som passer til skruene på både det gamle og nye dørhåndtaket, slipper du mye irritasjon, mener Throndsen. Han påpeker også at demonteringen ofte er det vanskeligste.

  – Om det har blir gjort feil før du har flyttet inn, kan sporene på skruene være ødelagte. Det er også viktig at du ser etter om det er en settskrue som er skrudd fast i vridepinnen. Denne settskruen sitter ofte under eller på siden av dørhåndtaket. Om du bare fjerner skruene rundt dørhåndtaket, vil du ikke klare å dra ut vridepinnen om settskruen fortsatt sitter fast, forklarer Throndsen.

  Slik gjør du det – steg for steg

  Demontering:

  • Først må du selvsagt demontere dørhåndtaket du vil bytte ut.

  • Dette gjør du ved å først se etter om det er en settskrue. Om det er det, så skrur du den ut.

  • Videre fjerner du skruene som går gjennom dørbladet.

  • Deretter bør alle elementene være løse, og du kan ta ut dørhåndtaket og vridepinnen.

  • Nå kan du starte monteringen. 

  Montering:

  • På forhånd bør du ha skaffet deg riktig verktøy, og sørget for at vridepinne og skruer passer den dørtykkelsen du har. Trikset er at skruene skal stramme dørhåndtaket inntil døren, uten å treffe bunn av hylsemutteren.

  • Når du skal montere det nye dørhåndtaket, kan du begynne med å fjerne eventuell transportpinne.

  • Videre kan du fortsette ved å sette inn vridepinnen. Det er viktig at vriderpinnen er lang nok – den skal gå helt inn i håndtaket på begge sider. 

  • Deretter setter du på nye dørhåndtak, og fester disse i henhold til monteringsveiledningen.

  • Til slutt setter du inn hylsemuttere i skruehullene (som oftest fester du disse på utsiden av døren) og strammer til med de ferdig kuttede skruene.

  • Om dørhåndtaket har en settskrue, må denne til slutt også festes.

  • Vanskeligere er det ikke – lykke til!

  Habo dørhåndtak Seattle svart TB.jpg

  Sorte interiørdetaljer er trendy, også når det kommer til dørhåndtak. Denne modellen heter Seattle. Modellen øverst i saken heter Porto.