Slik velger du riktig type sag til jobben som skal utføres

Er du en skikkelig hjemmefikser som liker å gjøre ting selv, holder det ikke alltid med vanlig håndsag for å få et fint og nøyaktig resultat. Skal du i gang med litt større oppussingsprosjekter, som legging av parkett, terrasse eller kledning, er det ofte nødvendig med utstyr som garanterer nøyaktige og fine kutt.

For å gi deg en bedre oversikt over hvilke sager som passer til hvilke jobber, spurte vi verktøyspesialist i Bosch, Kjetil Holestøl. Han har stor erfaring med oppussing og byggeprosjekter, og vet godt hva som kreves for å få et godt resultat. En erfaring Holestøl har gjort seg, er at mange ofte bruker feil sag til feil arbeidsoppgave. Dette mener Holestøl er synd, for med riktig verktøy ligger alt til rette for at du skal kunne få et like godt resultat som en håndverker.

– Har du litt ulike sager å velge mellom, er mulighetene for hva du kan gjøre større. Med litt mer avanserte sager kan du også føle deg sikrere på at du får et bedre og mer nøyaktig resultat. Enten du skal fikse noe, bygge noe eller montere noe, er ofte nøyaktighet og presisjon essensielt. Da lønner det seg å gjøre det skikkelig første gang, slik at du unngår å bruke unødvendig mye materialer og unødvendig med tid ved å måtte gjøre samme jobb på nytt, påpeker Holestøl.

Husk at med Obs BYGGs prisløfte får du alltid god priser på verktøy!

Dette er Holestøls sag-anbefalinger til deg som liker å fikse ting selv:

1. Kapp- og gjærsag

– En kapp- og gjærsag er en allsidig sag som er nyttig i de aller fleste oppussingsprosjekter. Først og fremst sørger den for enkel og nøyaktig saging av store og små materialer, men med gjæringsinnstillinger som gjør det mulig å tilpasse vinkler, er den også optimal for å skjære til listverk til blant annet dører og karmer. Skal du pusse opp en bolig vil denne derfor kunne hjelpe deg fra start til slutt. Helt fra kappingen av stendere og senere parkett, til kapping og tilpassing av lister, forklarer Holestøl.

2. Bordsirkelsag

– Skal du tilpasse lengder og størrelser på materialer, er bordsirkelsagen den beste sagen for jobben. Med denne er du garantert et presist og fint kutt gjennom hele materialet, noe som er svært vanskelig å få til med en enkel håndsag. En bordsirkelsag er like perfekt til justering av bredde på de ytterste parkettbordene eller terrassebordene, til justering av kledningen på huset. Denne åpner rett og slett opp for mange nye prosjekter og gjør det selv-muligheter. Bordsirkelsagen fra Bosch gir deg i tillegg muligheten til å justere vinkelen på snittene dine, tipser Holestøl.

3. Håndsirkelsag

– En håndsirkelsag er perfekt når du skal gjøre siste «finish». Om du for eksempel har lagt ferdig terrassebord eller bordkledning, kan det hende at noen av materialene stikker litt utenfor. Med en håndsirkelsag sager du enkelt av det som henger utenfor, slik at resultatet blir pent og presist, tipser Holestøl.

7 gavetips til verktøyelskeren

4. Bajonettsag

– Denne lette og kompakte sagen med grove blader er perfekt til de tyngre jobbene. Skal du rive ned før du skal pusse opp, gjør bajonettsagen jobben mye enklere. Den er også ypperlig til å lage utsnitt for dører og vinduer der det tidligere ikke har vært åpninger som er tilpasset for dette, legger Holestøl til.

5. Stikksag

Skal du kurveskjære et materiale, eller vil du gjøre fine og nøyaktige utskjæringer i midten av et materiell, er stikksagen den beste sagen for jobben. Blant annet perfekt om du skal skjære ut plass til en kum i en benkeplate. Du får også ulike stikksagblader til ulike materialer, tipser Holestøl til slutt.