Eksklusivt Kärcher-kampanje: 1000 kr rabatt på høytrykkspyler fra Kärcher💦 Se utvalget her

  Passer det rimeligste verktøytilbehøret ditt bruk?

  Det kommer an på hva du skal bruke det til – og ikke minst hvor ofte.

  Det finnes en lang rekke bor, bits og annet verktøytilbehør i ulike prisklasser og kvaliteter. Hos Obs Bygg har vi flere valgmuligheter i alle prisklasser for deg som trenger nytt tilbehør til verktøyet. Men hva skiller egentlig det rimeligste tilbehøret fra de dyrere variantene?

  Verktøyekspert Morten Christoffsersen hos Stanley Black & Decker, som blant annet eier merkevarene Stanley og DeWalt, forklarer at det først og fremst handler om holdbarhet og presisjon.

  – Det litt dyrere kvalitetstilbehøret har gjerne bedre stålkvalitet som gjør at det ikke blir så fort slitt. I tillegg er presisjonen i produksjonen bedre, slik at for eksempel bits kan sitte bedre i sporene, sier han.

  Kommer an på bruken

  Verktøyeksperten ber deg vurdere hva du skal bruke verktøyet til – og hvor ofte det trengs.

  – Bor du i en leilighet og trenger et murbor for å henge opp noen bilder og en TV, og i tillegg vet at det sannsynligvis er lenge til neste gang, er det som regel greit å velge et rimelig alternativ, sier han.

  Du kan også velge det rimelige alternativet hvis du trenger et sagblad for å gjør noen enkle kutt i treverk – for eksempel hvis du skal bygge noe enkelt i hagen, råder eksperten.

  Hvis du skal pusse opp eller bruker verktøyet jevnlig, anbefaler han derimot å velge kvalitetstilbehør. Selv om det er dyrere i innkjøp, er det ikke sikkert det blir dyrere i lengden.

  Vesentlig lengre levetid

  Levetiden er blant de største forskjellene på det rimeligere tilbehøret og kvalitetstilbehør.

  – Et rimelig murbor kan for eksempel tåle 10-15 hull før det begynner å bli slitt. Et kvalitetsbor tåler til sammenligning kanskje 50 hull, mens et bor av profesjonell kvalitet kan takle 100 hull, sier han.

  Han påpeker at private ikke betaler seg selv timebetalt, så hvilken kvalitet man velger blir ofte en avveining mellom tiden man bruker og prisen på tilbehøret.

  – Når det gjelder sagblader, for eksempel, vil et av høyere kvalitet med flere tenner kunne gi penere kutt enn et rimelig sagblad som er utviklet for å kutte raskt. Dette handler også om hvordan bladene er slipt og vinklingen på tennene. Det kan koste litt mer i innkjøp, men det kan også spare en del tid i etterarbeidet, sier han.

  Flere valgmuligheter

  – Hvis man går i butikker hvor det kun finnes én serie av tilbehør, er det nok en del som ender opp med dyrere tilbehør enn de trenger. Hvis man trenger et 10 millimeters murbor der og da, kjøper man det som finnes, sier han.

  Hos Obs Bygg vil man imidlertid ikke møte på dette problemet.

  – Nettopp denne valgfriheten er grunnen til at vi har introdusert verktøy og tilbehør fra Kellen. Da kan de som kun har behov for det enkle velge et rimelig alternativ, mens de som bruker verktøyet ofte eller skal gjøre større jobber har muligheten til å velge kvalitetsvarer fra Stanley eller DeWalt, forteller kategorisjef for verktøy og festemateriell i Obs Bygg, Richard Andersen.

  Uansett hvilken kvalitet man velger, kan man som regel være trygg på at ting passer overens, og hos Obs Bygg finner du tilbehør som passer til alle typer elektroverktøy – uansett merke.

  – Stort sett er det snakk om standarder på hvordan ting festes. Det eneste man må passe på er at man har stor nok chuck på drillen slik at boret man skal bruke passer. En tommelfingerregel er at hvis du ikke får strammet chucken enkelt, så er heller ikke maskinen beregnet for så mye krefter, avslutter verktøyekspert Christoffersen fra DeWalt.