Kledning - stående eller liggende?

Kledning omtales gjerne som «husets dress», og regnes av mange først og fremst som et estetisk valg. Det er viktig å huske at kledning også isolerer boligen og beskytter mot vær, vind og skader.

Når du skal velge kledning er det lett å bli usikker. Det finnes jo en mengde ulike kledningsprofiler og treslag å velge mellom. Ikke minst vil stående eller liggende kledning har mye å si for hvordan huset oppleves.

Vi spurte Halvard Nørbech, kategorisjef for byggtre i Moelven, om han kunne gjøre oss litt klokere på forskjellene, hva man bør tenke på og hvordan man monterer kledning.

Hva bør du tenke på når du skal velge kledning?

– Det viktigste er å velge en kledning som allerede er grunnet eller påført mellomstrøk. Det sparer du både tid og penger på, råder Nørbech.

Les også: Spar tid og penger med ferdigmalt kledning

– Du kan skifte kledning selv, men skal du kle et helt hus kan det være lurt å bruke profesjonelle håndverkere. Skal du derimot bytte ut noen få kledningsbord, er det såpass lett at du får det til på egenhånd.

– Uansett hva du velger, er det viktig å planlegge godt og måle opp riktig. Du må også regne med noe vedlikehold i form av en vask i ny og ne og et malingsstrøk, forklarer Nørbech. 

Hva er forskjellen på stående og liggende kledning?

– Liggende montering av kledning er det mest brukte i dag. Det er raskt å bygge med og gir lite kapp og svinn. Derfor regnes det som noe rimeligere enn stående, montert kledning. Men vær oppmerksom på at huset kan se litt lavere ut hvis du velger liggende kledning fremfor stående, forklarer Nørbech.

– Stående kledning ser du gjerne på litt mer klassiske hus, slik som typiske «sørlandshus», gamle gårdshus og sveitserhus. Det er lurt å være klar over at kledningen da ofte er mer tidkrevende å skifte ut enn liggende kledninger.

Hva er dobbelfals kledning?

– Det er den mest brukte liggende kledningsprofilen i Norge. Den er tradisjonell og gir et rolig inntrykk. I tillegg er den lett å male, rask å bygge med og holder godt.

Hva er rektangulær kledning?

–Dette er en tradisjonell, stående kledningsprofil. Denne typen kledning er typisk for gamle gårdshus, og kalles ofte for «tømmermannskledning». Det er kort fortalt firkanter som ligger oppå hverandre.

– Kledningen brukes nok lite på nye hus, men brukes relativt ofte dersom gamle hus rehabiliteres.

Hva er impregnert kledning?

– Impregnert kledning er furu som er CU-impregnert. Ved høy fuktbelastning med fare for råte, og med et røft klima, er det en fordel å bruke denne typen kledning. Impregnert kledning får du i en rekke ulike kledningsprofiler.

– Noen av fordelene med denne kledningen er at den er svært holdbar og holder i flere tiår. I tillegg beskytter den mot sopp, råte og insekter. Men vær oppmerksom på at den kan være litt tidkrevende å male. Du bør derfor beregne en god del maling for å få et godt resultat.

HUSK: Best pris på kledning får du hos Obs BYGG med prisløftet vårt!

Hvordan monterer jeg kledning?

Uansett om du skal montere liggende eller stående kledning, har Nørbech en rekke generelle råd som er nyttig å vite om:

  • Stående kledning skal ha horisontale spikerslag for feste.
  • Liggende kledning skal ha vertikale spikerslag for feste.
  • Spikerlengden avhenger av type spiker og dimensjon.
  • Skruelengden avhenger av type skrue og dimensjon.
  • Det er viktig at du velger spiker og skruer basert på bruksområde og materiale.
  • Skal du montere fabrikkbehandlet kledning, må du huske å behandle kappflater og endeved.
  • Etter montering av fabrikkbehandlet kledning må du også forsegle spikerhull.
  • Følg alltid regelverk og anbefalinger i forbindelse med lektedimensjoner og avstand på spikerslag/innfesting.


15.06.2020 08.00.00