Slik fornyer du fasaden med murpuss

  På tide å gi fasaden litt kjærlighet? Denne enkle guiden forteller hva du skal gjøre for å lykkes med murpussen.

  Nabolagets flotteste fasade er slettes ikke uoppnåelig, så lenge du gjør et godt grunnarbeid og utfører murpussen i riktig rekkefølge. Frode Olaisen, teknisk produktsjef i Sika, viser deg hva du skal gjøre for å oppnå en mest mulig vellykket murpuss. 

  Murpuss – steg for steg

  Forarbeid

  Det første du bør gjøre når du skal fornye fasaden, er å ta en helhetlig vurdering av alle flater som skal pusses. Har fasaden skader må dette forbedres før du kan gå i gang med murpussen.

  – Sørg for at underlaget er rent, fast og tørt. Løse partikler, støv og sopp- eller algedannelser må fjernes. Her anbefaler jeg å bruke et egnet rengjøringsmiddel dagen før du setter i gang. Er det store setningsskader, må fasaden forankres før du kan ta i bruk puss-systemet, forklarer Olaisen.

  Prime

  – Det anbefales å benytte fasadeprimer før puss påføres, råder Olaisen og fortsetter:

  – Primeren sørger for et jevnt sug i underlaget og forbedret vedheft mellom underlaget og ny puss. I tillegg hindrer den at fuktigheten blir trukket ut av tynne sjikt.

  Sokkellist

  Neste steg er å montere sokkellist. I tillegg til å gi en pen avslutning, vil sokkellisten hindre oppsprekking, avskalling og at fukt trekkes opp i fasaden.

  Best pris på utstyret du trenger til murpussen får du hos Obs BYGG med prisløftet!

  Universalpuss

  Nå er det på tide å påføre universalpussen. Olaisen anbefaler SikaWall Universalpuss: – Denne pussen har god styrke og vedheftsevne, og egner seg godt til blant annet utfylling av fuger, pussreparasjoner, vannskuring og filsing etter sandblåsning. Produktet hefter til tegl, lettklinker, lettbetong, samt på tidligere pussede overflater.

  Fornye-fasaden-med-murpuss.jpgDet bør alltid brukes armeringsnett i universalpussen. Dette bidrar til forsterkning av puss-sjiktet og hindrer sprekker. Foto: Sika.

  TIPS! Sørg for at universalpusset dekker armeringsnettet. All forsterkning skal være dekket.

  Forsterkning

  Når alt dette er gjort, er neste steg forsterkning. – Forsterk hjørner, vinduer og dører med corner-profiler, tipser Olaisen.

  Sluttpuss

  Siste steg i murpussen er å påføre sluttpuss. Her finnes det to ulike alternativer, ifølge Olaisen:

  – For en hvit, lett strukturert finish, anbefaler jeg SikaWall-518 Dekorpuss struktur. Dette er en sementbasert, hvitfarget sluttpuss som egner seg for flere bruksmiljøer, også i værharde strøk. Alternativt kan du bruke universalpuss. Da får du en grå overflate.

  Trenger du kun isolasjonspuss?

  Har du isolasjonsplater på grunnmuren og ønsker kun å pusse lett over? Da er isolasjonspuss det eneste du trenger! Når du bruker isolasjonspuss er det ikke behov for priming og pussen kan legges rett på platene.

  – For at resultatet skal bli optimalt er det imidlertid viktig at platene er montert etter anvisning, råder Olaisen.

  Han fortsetter: – Påfør et lag med isolasjonspuss og legg forsterkningsnett i pussen. Her er det viktig at nettet dekkes helt og ikke synes.

  –Når isolasjonspussen er tørr (etter omtrent to døgn), bruker du SikaWall-518 Dekorpuss Struktur. Da får du en hvit og fin overflate. 

  Se video: Slik blir murpussen vellykket!