Hva er isolasjon?

  God og riktig isolasjon er en smart investering i boligen din, som både reduserer strømregningen og gir en stabil innetemperatur.

  – Isolasjon beskytter huset ditt, og brukes for å isolere mot varme- og energitap, forteller Anette Strømberg, marketingsjef i Hunton.

  Enkelt å isolere selv

  Å isolere selv er såpass lett at de fleste får det til, mener Strømberg. Godt verktøy og tilstrekkelig planlegging i forkant av isoleringen er essensielt for et vellykket resultat.

  – Pass også på at isolasjonen blir helt tett, også i hjørner og rundt vinduene. Isolasjonsplatene skal skjæres til slik at de slutter mot stendere, sperrer, bjelker og sviller, og uten åpne spalter i skjøter mellom platene, tipser Strømberg og fortsetter:

  – Det er enkelt å skjære og tilpasse platene, slik at de passer der du skal isolere. Bruk en Hunton håndsag eller kniv, eller en gjerdesag eller bajonettsag. Riktig utstyr gjør det lettvint å skjære alle dimensjoner og vinkler.

  Mange typer isolasjon

  Strømberg forteller at det finnes flere typer isolasjon å velge mellom. Hun mener trefiberisolasjon kan være et godt alternativ for mange.

  – De mest kjente isolasjonsproduktene er gjerne laget av glassull eller steinull, og selv om det er mye bra med disse, har stadig flere fått øynene opp for trefiberisolasjon, selv om det fortsatt er litt «nytt» i Norge.

  – Tre har en rekke egenskaper som gjør at det egner seg godt når du skal isolere. Hygroskopiske egenskaper (betegnelse på stoffer som trekker til seg fuktighet) ved treet, gjør at den vil oppta og avgi fukt i takt med fuktendringer i omgivelsene. Dette reduserer faren for kondensskader i konstruksjonen og gir en god fuktdynamikk i boligen, forklarer Strømberg og fortsetter:

  – Ettersom tre også har såkalte «termiske» egenskaper, fungerer den som et varmebatteri som lades opp og avgir varmen over tid, noe som gir en mer stabil innetemperatur selv når det er temperatursvingninger ute. I tillegg har trefiberisolasjon mer masse per kubikkmeter enn annen type isolasjon. Det gir en svært god lyddemping.

  Naturlig isolasjon

  Er du opptatt av å velge en isolasjon som også er gir en lav klimabelastning egner trefiberisolasjon seg godt, skal vi tro Strømberg.

  – Trefiber-produkter er helt klart klimavinnerne, og trefiberisolasjon er et viktig bidrag til det grønne skiftet, sier Strømberg entusiastisk.

  – Trefiberisolasjonen binder ikke bare karbonet gjennom hele produktets levetid, men isolerer også meget godt slik at energibehovet reduseres. Bruker du treprodukter reduserer du faktisk CO2-utslipp, ettersom mengden karbon som lagres i produktet mer enn kompenserer for det utslippet som skjer gjennom produksjonen av produktet, fortsetter hun.

  Les også: – Å etterisolere huset har fungert veldig bra for oss

  Irriterer ikke huden

  Mange som har isolert huset eller hytta har kjent på kløe og irritasjon på huden og i luftveiene. Med trefiberisolasjon er det annerledes, forteller Strømberg.

  – Kanskje du har planer om å etterisolere i sommer, eller lage et tilbygg? Da er trefiberisolasjon veldig greit å bruke, sier hun og fortsetter:

  – Det er behagelig å jobbe med og verken klør eller stikker, noe som betyr at du kan jobbe i bar overkropp og uten hansker, uten å bekymre deg for ubehag.

  Les også: Lær å lydisolere selv

  Hvor egner trefiberisolasjon seg?

  • Småhus og rekkehus inntil tre etasjer (brannklasse 1)
  • Nybygg, tilbygg og rehabiliteringsprosjekter
  • Hytter

  Best pris på isolasjon får du hos Obs BYGG! Les mer om prisløftet vårt.