Kledning og vedlikehold

  Det er et knippe faktorer som påvirker vedlikeholdsbehovet til kledningen: Materialet, behandlingen og orienteringen er viktig.

  – Husets beliggenhet og arkitektoniske utforming har selvsagt også noe å si, forteller Halvard Nørbech i Moelven Wood.

  Materialvalg og behandling henger sammen. Gran beises eller males, mens furu leveres impregnert. Valg av behandling handler vel så mye om hvordan man vil at huset skal se ut, som om hvor mye vedlikehold man ønsker. Huset vil se helt annerledes ut med en malt, versus en impregnert kledning.

  Men mengden vedlikehold blir ikke nødvendigvis så veldig forskjellig. Trykkimpregnert kledning kan stå ubehandlet, men de aller fleste velger også å overflatebehandle denne av estetiske hensyn.

  Få markedets beste pris med vårt prisløfte

  Overflatebehandlet kledning kan leveres malt med et mellomstrøk. Et ekstra strøk eller to på byggeplass sikrer en god film på veggen som kan holde i opp til 15 år, før det er nødvendig å male på nytt. Bare sørg for en vask i ny og ne. Merk at siden mørke farger varmes mer opp av solen enn lyse, kan mørk maling kreve mer vedlikehold.

  Royal-impregnert furu gir et røft utseende som er krever svært lite vedlikehold.

  Bedre kledning nå

  - Nå er jo behandlingen og produktene som bevarer kledningen så gode at vedlikeholdsbehovet er helt annerledes enn før i tiden. Før måtte vi bygge husene nede i dalsøkk med lange takutstikk for å beskytte elementene. Nå kan vi bygge for best mulig utsikt, og i større grad ta estetiske hensyn, forteller Nørbech

  Med andre ord er det ikke så mye vedlikehold som skiller kledninger med forskjellig behandling. Det sørger bedre produkter og behandlinger for. Derfor kan du trygt velge den kledningen som passer best til ditt drømmehjem.

  Avstand mellom kledning og bakken er avgjørende

  Det som i midlertid har mye å si, er hvordan huset bygges. Kledningens avstand til bakken og om kledningen er liggende eller stående – er avgjørende:

  Bygget ser høyere ut med stående kledning enn med liggende. Samtidig er det slik at kledningen er mer utsatt nederst på huset, siden regnvannet renner nedover. Derfor kan liggende kledning være mer gunstig, siden det er enklere å skifte ut bare de nederste bordene ved behov. Med stående kan man måtte skifte ut kledningen på hele veggen selv om det strengt tatt kun er nødvendig på veggens nederste del.


  Les mer om hvorfor kundene våre elsker prisløftet

  Kledningens nedre kant kan også ha mye å si. Nørbech anbefaler minst 20-30 cm klarering fra bakken og opp til kledningen. Det er også viktig å påse at gress og kratt ikke vokser opp etter, og inn under kledningen. Klarer du å inngå det,
  vil du ha en flott kledning som vil holde i mange, mange år.