Få en «skjult» smartlås

  Stadig flere nordmenn velger å kjøpe en smartlås, men hva gjør du når du ikke har mulighet eller lyst til å endre på selve døren? Løsningen heter Yale Linus.

  Stadig flere nordmenn velger å kjøpe en smartlås, men hva gjør du når du ikke har mulighet eller lyst til å endre på selve døren? Løsningen heter Yale Linus.

  Elektroniske låser har lenge vært populært i Skandinavia, hvor løsninger med koder, brikker eller fingeravtrykk langt på vei har utradert den gode, gamle metallnøkkelen. Nå er det smartlåser som er i ferd med å bli det nye store, men hva er egentlig forskjellen?

  - Elektroniske låser, som for eksempel Yale Doorman V2N, fungerer lokalt, altså at det er selve døra som programmeres. De nye smartlåsene er derimot koblet opp til skyen når de leveres, noe som gjør at de har tilgang til ulike typer integrasjoner, som for eksempel at du kan låse opp husdøra med mobilen selv om du befinner deg et helt annet sted. Du trenger altså ikke holde deg hjemme for å vente på rørleggeren lenger, forklarere Håkon Lie, Business Manager i Yale Norway.

  Environment_Yale_Access_App.jpg

  Markedets smarteste lås?

  Splitter nye Yale Linus er et eksempel på en moderne smartlås:

  - Linus er alltid koblet opp mot internett slik at du kan ha full oversikt og kontroll uansett hvor i verden du befinner deg. Se hvem som har kommet og gått, legg til og fjern brukere og koder, slipp inn håndverkere når du ikke er hjemme og aktiver autolås-funksjonen for å sikre at boligen alltid er låst, forklarer Lie.

  - Du kan også aktivere automatisk åpning. Det vil si at Linus registrerer at du nærmer deg døren og låser opp for deg, praktisk når du har hendene fulle av handleposer, smiler han.

  Installasjon uten inngrep i døren

  Noe som virkelig skiller Linus fra andre elektroniske- og smartlåser, er muligheten til å installere låsen uten inngrep i døren. Håkon Lie forklarer:

  - Når du installerer en elektronisk lås må du vanligvis bytte ut hele låsesystemet på døren. Med Linus er installeringen både enkel og rask. Alt du trenger å bytte ut er knappevrideren på innsiden.

  Du beholder altså både låsen og dørhåndtaket du hadde fra før, og fra utsiden kan man ikke se at låsen er elektronisk. Alt du trenger er for å installere Linus er en skrutrekker, avbitertang, litt tape og et målebånd. Se trinn for trinn installasjonsvideo lenger ned i saken.

  • Tips! Fordi den opprinnelige låsen beholdes, kan den «gamle» nøkkelen fortsatt brukes som reserveløsning i nødstilfelle. Husk bare å re-kalibrere døren etter bruk.

  Environment_Linus_Smart_Keypad_on_wall_2.jpg

  Dette har gjort Linus til et populært valg i leilighetskomplekser hvor det ofte ikke er lov å bytte låssystemer. Andre velger Linus fordi de ønsker å beholde dørens opprinnelige uttrykk, for eksempel om de har investert i en pen eikedør.

  - Det trådløse kodetastaturet kan du feste med en limpute på veggen ved siden av døren, gjerne i en barnevennlig høyde, avslutter Håkon Lie.