Terrassebehandling med lang holdbarhet

  Har du planer om å behandle terrassen for sesongen? Da bør du velge en terrassebehandling som varer. Med SiOO:X kan du være trygg på at terrassen holder seg flisfri og flott i opptil 12 år. Les mer om behandlingen i denne artikkelen!

  Har du planer om å behandle terrassen for sesongen? Eier du en terrasse har du kanskje opplevd at det kan være vanskelig å finne en terrassebehandling som varer lenge. Da er det fort gjort å utsette behandlingen og ende opp med en ujevn og ubehagelig overflate med oppflising.  

  Det er ikke nødvendig, for med SiOO:X kan du være trygg på at terrassen holder seg flisfri og flott i opptil 12 år. Behandlingen sørger ikke bare for at du unngår flis i tåa – med den lysegrå overflaten blir ikke terrassebordene for varme å gå barbeint på i solsteken, heller.

  Hva er egentlig SiOO:X?

  SiOO:X benytter mineralet silisium. Ordet silisium kommer fra latin «Silex» som betyr hard stein eller flint. Steinsorten kvarts, se figur 1, består av silisium og oksygen - kjemisk formel SiO2. Derav navnet SiOO. Enkelt sagt forsteiner SiOO:X treverket.

  Dette er X-faktorene:

  • SiOO:X-væsken klarer å trekke inn i dypet av treverket
  • Og bygger opp et mineralsk krystallskjold under treoverflaten

  Det er denne unike og patenterte SiOO:X-teknologien som gir den lange holdbarheten. 

  Hva skiller SiOO:X fra annen terrassebehandling?

  Terrasser ligger flatt og dermed blir regnvann liggende oppå og trenger inn i treverket. Fukt får treet til å utvide seg, og solen får det til å trekke seg sammen. Dette fører til at plankene sprekker og mer fukt kommer inn.

  – «Treet lever» sier håndverkerne. Solens UV-stråler løser opp treets bindemiddel, lignin. Dermed løsner det trefibre fra planken. Dette vil bidra til at en filmdannende behandling flasser, forklarer Odd Einar Reseland, daglig leder i Sioo Wood Protection.

  Det er her SiOO:X skiller seg ut ved å trenge inn i dypet av treverket og bygge opp et beskyttede skjold som stopper UV-stråler og binder trefibrene sammen. Slik motvirkes slitasje og flisdannelse.

  SiOO:X-teknologien er utviklet i snart 30 år for at den skal leve med treet, øke holdbarheten og bevare et flott utseende. Trebeskyttelsen varer i opptil 12 år med enkelt vedlikehold, og når årene har gått trenger du bare å gjøre en enkel vask av terrassen før den behandles på nytt, forklarer han videre.

  Egenskaper som kjennetegner SiOO:X

  SiOO:X-behandlingen lever med treet, og den vil derfor være mer dynamisk enn tradisjonelle behandlinger. Siden beskyttelsen ligger under treoverflaten, vil treets struktur synes i større grad enn om man dekker til med et lag med farge. SiOO:X gjør treverket lysebrunt under påføring, og i de neste ukene modnes den lysegrå treoverflaten fram.

  Hvor lang tid det tar før treverket blir grått, kan variere med treets kvalitet og med værforhold. Hele tiden bevares opplevelsen av ekte treverk. Den lysegrå fargen blir som gammelt treverk – drivved - men ikke som gammelt og slitt tre. Når det blir vått mørkner treet.

  – Terrassen blir lekker og i tilbakemeldinger fra kundene er det mange som bruker ordet wow-effekt, sier Reseland.

  –  En annen opplevelse kunder snakker om er en oi-effekt. Det er gøy å se besøkende gå på terrassen barbeint første gang. Det tar gjerne bare 2-3 steg før vedkommende stopper, ser ned og sier «Oi - den var god å gå på!». Overflaten er jevn, kjennes deilig og glatt, uten å være glatt i regnvær, beskriver han videre.

  Skulle det oppstå skader kan terrassen flekkbehandles med SiOO:X og fargen modnes tilbake i harmoni med resten.

  Dette trenger du for å behandle terrassen:

  1. SiOO:X Trebeskyttelse
  2. SiOO:X Overflatebeskyttelse

  Når overflaten er fingertørr etter ca. 30 minutter kan du benytte terrassen. Det er fordi SiOO:X er 100% vannbasert og ikke inneholder olje eller kjemi som må tørke.

  Treverk som del av den sirkulære naturen

  Trær vokser opp, dør, brytes ned til jord – og nye trær og planter vokser opp av jorden. Dette er en del av den sirkulære naturen og den ønskede sirkulære økonomien.

  – Våre materialer må også inngå i denne sirkelen, men vi ønsker ikke at terrassen skal slites og råtne. Sopp og grønske er blant naturens sirkulasjonsarbeidere. De er uønsket på terrassen, sier Reseland og fortsetter:

  – Derfor har det vært vanlig å tilsette gift i tradisjonell behandling. Slik er det ikke for SiOO:X, som bygger opp et forsteinet skjold rundt trefibrene og næringsstoffene i treet. Småkrypene mister tilgang til næringen, og uten næring forsvinner de på naturens premisser. En terrasse er dødt treverk, og da er naturens sirkusforestilling i gang. Insekter, sopp, alger og bakterier vil jobbe hardt for å resirkulere treverket tilbake til jord, som gir grunnlag for nye vekster.

  Miljø og bærekraft

  Trær og treverk lagrer store mengder CO2. Det er bra for klimaet, og har stor positiv påvirkning på balansen i atmosfæren. Når et tre dør brytes det ned. Dermed frigjøres skadelig CO2 tilbake i atmosfæren.

  – SiOO:X klarer å beskytte treverk lenge. Dermed varer treverket lenger, og CO2-utslippet utsettes. Det vil bidra positivt, fordi nye trær vokser opp og erstatter det som ble saget ned og lagrer enda mer CO2. Altså bør vi bruke mye mer trevirke, ta vare på treverket lengst mulig og plante nye trær, forklarer Reseland.

  – I tillegg binder SiOO:X-behandlingen enda mer CO2 fra lufta under krystalliseringsperioden. Hver SiOO:X-behandlede terrasse eller veggkledning blir dermed et lite ekstra bidrag. Dette kan bidra til at SiOO:X-behandlet tre kan bli karbonnøytralt og kanskje også karbonpositivt. Alle kan redde verden. Litt. Sammen kan vi gjøre det enda litt mer, avslutter han.