Nytt tak uten å bytte takstein

Taket beskytter huset ditt og må tåle ekstreme påkjenninger gjennom året.

Flere uavhengige undersøkelser sier at det står dårlig til med norske tak, og at mange av dem kunne trengt en oppfriskning for å sikres mot lekkasje og fukt. 

– Noen er veldig flinke, mens andre kan nok gjøre mer, ja. Det er jo store verdier som det er viktig å ta godt vare på, sier malermester Bjørn Michelsen. Han er teknisk servicekonsulent hos Scanox, en av Norges ledende leverandører av maling, beis og lakk.

Michelsen mener vi særlig kunne blitt flinkere til å holde taket fritt for mose, og vedlikeholde det med jevne mellomrom.

– Mose er et tegn på at taket ikke har blitt rengjort på lenge. Den øker faren for skader og det ser jo heller ikke så pent ut, sier han.  

Vedlikehold med takmaling

Et normalt hustak har lang levetid, og med godt vedlikehold kan det gjerne kan gå opp mot 30 år før du trenger å bytte det ut.

– Kjøper du et eldre hus, så må du huske på å se på taket like mye som du ser på kjelleren. Er taket lekk, synker verdien betraktelig. Lekkasjer er gjerne svært omfattende og ikke minst kostbare, sier Michelsen.

En undersøkelse fra Icopal viser at bare 4 av 10 norske bolighus har godkjente tak. Er du flink til å sjekke og vedlikeholde taket, unngår du å gå på en smell senere. Her kan du se hvordan du tar en sjekk av taket ditt.

Et falmet tak betyr ikke alltid at det ikke er tett. Ofte er en fornyelse med en grundig vask og et par malingsstrøk nok til å utsette takutskiftingen med mange år.

TIPS: Husvask er også viktig for å ta vare på fasaden.

– De aller fleste tak kan males, kanskje bortsett fra teglstein og shingel. Du kan male både tak i takpapp, stein av sement og metall. Hvis taksteinen er slitt eller falmet, takpappen har blitt tørr eller metalltaket flasser, så er det på tide å sette inn tiltak, sier malermesteren, som fraråder å utsette jobben til senere.

– Sjekk taket hver sommer. Hvis du ser at det trenger en vask og et malingsstrøk, så gjør det nå, før høsten og vinteren kommer med mye fuktighet og kulde. Neste år kan frostsprenging og mose ha gjort ubotelig skade.

Mal taket selv

– Kan du male vegger, kan du også male tak, sier Michelsen.

Og som alltid er det grunnarbeidet som avgjør hvor godt resultatet blir. Etter en grundig vask der all mose og skitt fjernes, grunnes det med en spesialtilpasset grunning. TakSitt har for eksempel en egen grunning beregnet for takstein, og en annen for tak i metall.

– Når det er gjort, er det klart for to strøk med Taksitt Spesialmaling for Utvendige Tak, som finnes i fargene Sort, Grå og Rød. Malingen beskytter taket mot slitasje fra vann og årstider og gjør at det ser nytt ut, sier Michelsen.

– Malingen beskytter mot forvitring og frostskader og forlenger levetiden til taket ditt med mange år, samtidig som det frisker opp totalinntrykket av huset. Det er mye hyggeligere når taket er i orden.

Sikkerhet på taket

Vedlikehold av tak innebærer som oftest arbeid i høyden og i bratte vinkler, og Michelsen er tydelig på at det viktig å prioritere sikkerheten.

– Vurder takvinkelen, er den veldig bratt så bør du overlate det til profesjonelle. Ellers kan du klare deg med et stillas rundt taket for å jobbe, sier han.

Det er nødvendig med sikkerhetsutstyr når du beveger deg på taket, og akkurat her lønner det seg ikke å ta snarveier.

– Bruk sko med myke såler som ikke sklir på taket, og tråkk på toppen av buen til taksteinen, for der er den sterkest. Hvis taket består av aluminiumsplater, så unngår du bulker ved å gå der det er bæring under, sier Michelsen, og fortsetter:

– Legg filler i nedløpet til takrennene før du vasker for å hindre at de tetter seg med mose når du vasker taket. Maler du et metalltak bør det helst gjøres på en litt kjølig eller overskyet dag for å unngå skjolder på grunn av for rask tørking.

Slik påfører du grunning og maling

Grunning og maling påføres med samme framgangsmåte.

  1. Rull på maling og bruk pensel for å sikre at nedre kant og hjørner dekkes godt med maling. Du kan gjerne bruke høytrykksprøyte — det går raskere.

  2. Jobb 2–3 steiner i bredden. Jobb ovenfra og nedover.

  3. Husk sikkerhet. Ikke tråkk i våt maling.

  4. Avslutt med å ta nederste kant av taket fra stige. Mal også gjerne takrenna når du først er der. TakSitt Grunning for Metalltak er perfekt for takrenner av både plast og metall.

(Kilde: Scanox.no)