Slik får du trendy, grå terrasse

  Du trenger ikke nødvendigvis bytte ut hele terrassen eller kledningen for å få et moderne utseende med elegant gråfarge.

  De siste årene har stadig flere valgt treverk som er behandlet for å bli sølvgrått når de skal bygge ny terrasse eller bytte kledning. Den grå fargen gir et elegant, naturlig inntrykk og spiller godt på lag sammen med innslag av både sterkere farger og mer dempede toner – enten det er grønt gress eller et svart tak.

  Det er imidlertid ikke nødvendig å bytte ut verken terrassen eller kledningen for å få det grå utseendet som du ønsker deg. Det kan nemlig holde å behandle det med riktige produkter – og du trenger ikke å bekymre deg for at fargen forsvinner slik den ville gjort med tradisjonell overflatebehandling som beis.

  – Organowood består hovedsaklig av silisium og plantesubstanser som trekker inn i treet og sørger for en naturlig aldringsprosess. Det betyr at treet farges grått ved en kjemisk reaksjon og den grå fargen varer i praksis evig, forteller Audun Klauseie hos Alanor AS.

  Vakkert sølvgrått

  Med Organowood 01 Trebeskyttelse får treverket en sølvgrå nyanse som harmonerer med naturen. De siste årene er det mange som har valgt å gå for gråfarget terrasse, og populariteten ser ikke ut til å avta med det første.

  – En lys grå terrasse oppleves svalere på varme sommerdager og er et godt valg for deg oppholder deg mye på terrassen, sier Klauseie.

  Kan brukes på alt trevirke

  Det er Organowood 01 Trebeskyttelse som trenger inn i treet og gir den grå fargen. Siden den grå fargen kommer av en kjemisk prosess, vil ikke treverket bli farget med én gang du behandler terrassen eller kledningen.

  – Akkurat hvor lang tid det tar før treverket blir jevnt grått vil variere litt basert på klima og plassering. Treverk som får mye direkte sollys vil bli grått fortere, mens på bord i skyggen kan det ta litt lengre tid. Generelt sett vil alle bordene være helt grå i løpet av ett til to år, sier han.

  Én av de store fordelene med å behandle treet på denne måten, er at det også kan brukes på eksisterende kledning, terrasse og annet trevirke. Det betyr at du slipper unna med vesentlig mindre jobb og lavere kostnader.

  – Det er ingenting i veien for å bruke Organowood på en terrasse som har ligget noen år, forklarer Klauseie.

  Hvis terrassen har vært behandlet med beis eller olje tidligere, må denne fjernes først – enten mekanisk ved sliping eller kjemisk med en sterk terrasserens. For jevnlig vask og vedlikehold av både Organowood-behandlet tre og annet treverk kan du bruke Organowood 03 Trerengjøring.

  Behandlingen fungerer på alle vanlige tresorter – både impregnert og naturlig. Legger du helt nytt treverk trenger du heller ikke rense før du påfører Organowood.

  Mindre behov for vedlikehold

  Å behandle terrassen med Organowood 01 Trebeskyttelse er ikke bare et estetisk godt valg. Behandlingen gjør at terrassen får mindre behov for vedlikehold. Treverkets overflate blir hardere og jevnere, med mindre risiko for sprekkdannelse.

  – Organowood gjør din gamle terrasse fin igjen, reduserer behovet for vedlikehold og forlenger treverkets naturlige levetid, sier Klauseie.

  Beskytter mot råte og er flammehemmende

  Når produktet trekker inn i treverket vil det også sørge for at det beskyttes mot råte. Dette skjer ved at silisiumet imiterer det som skjer når treverket fossiliseres naturlig.

  – Det blir rett og slett en fysisk barriere som beskytter treet mot råte, forklarer Klauseie.

  Den samme prosessen gjør også at treverket tåler mer varme før det tar fyr, og Organowood fungerer dermed også som naturlig flammehemming.

  – Det vil fortsatt brenne hvis det blir varmt nok, men det øker motstandsdyktigheten mot flammer og er sånn sett en ekstra sikkerhet, sier han.

  Han trekker også frem det miljøvennlige aspektet når man sammenligner silisiumbasert behandling med andre løsninger som gir grått tre.

  – Dette er et helt naturlig produkt, og det er også grunnen til at det har fått merket «Bra Miljöval» i Sverige. Alle bestanddelene i produktet er rangert som «ikke miljøfarlige» av den statlige Kemikalieinspektionen, sier han.