Oppussing: Forny gulvet med gulvolje

  Høyt i terrenget i Drøbak, med herlig utsikt mot Oslofjorden, fant familien på fire sitt ferieparadis. En liten, gul hytte med skjevhet og sjarm. Den hadde uten tvil behov for litt kjærlig oppussing både på utsiden og innsiden. Vær og vind hadde gjort sitt med fasaden, og vegger og gulv var både slitne og umoderne.

  Stuen var preget av et gulnet gulv i furu med stort potensiale. Med en fantastisk havutsikt og direkte utgang til en flott uteplass, var det naturlig å fokusere på nettopp dette rommet tidlig i oppussingsprosessen.

  Familien ønsket seg et lyst og lett uttrykk, men resultatet skulle vise seg å bli noe ganske annet enn hva de hadde sett for seg.

  Slik så stuen i hytta ut før. Gulvene var gulnet og hadde et gammeldags uttrykk. Foto: TreStjerner_Erik Hannemann. 

  Naturlig harmoni

  Fordi hytta ligger i et terreng med ganske grov natur i form av stein og furuvegetasjon, var det ikke naturlig for interiørdesigneren å gi sommerhytta et typisk sørlandspreg. Det å ta med fargene fra naturen inn i hytta skulle vise seg å være et heldig grep.

  – Med tanke på naturen rundt og de andre hyttene i nærheten, ble den tidligere gule hytta litt aggressiv i terrenget. Vi valgte derfor å male fasaden i en ganske mørk farge, og dette tok vi også med oss inn, forklarer Heidi Haver i Haver interiør.

  Ettersom bad, kjøkken og mye av det øvrige i hytta skulle endres totalt, var det ønskelig å bevare noe av det originale. Valget var derfor lett da det kom til de gule, men fortsatt hele tregulvene. De bar preg av å være slitne, men kunne likevel uten problemer slipes ned og få nytt liv med produkter fra TreStjerner.

  Rimelig å fornye gulvet

  – Når man skal pusse opp, kan det fort bli litt for striglet hvis man velger å skifte ut absolutt alt. Ved å bevare gulvene fikk vi myket opp litt, samtidig som vi beholdt noe av sjarmen familien falt for, sier Haver.

  Ifølge interiørdesigneren er det spesielt i eldre hus at folk er opptatt av å bevare husets sjel – selv om de ønsker et moderne uttrykk. Den kombinasjonen er ofte svært vellykket.

  Velger du å fornye gulvene i stedet for å legge nytt gulv, får du et langt mer rimelig alternativ. Spesielt om det er nødvendig å bytte ut alt av lister og tilhørende elektriske ledninger. Familien så derfor kun fordeler med å fornye gulvet, fremfor å skifte ut det intakte furugulvet.

  Tenk over fargevalget når du skal fornye gulvet

  På en sommerhytte i Norge er det for mange naturlig å tenke at et lyst gulv er i tråd med den skandinaviske stilen.

  Interiørdesigner Haver forteller at trendene nå går mot mørkere, lunere farger. Hun ønsket, uavhengig av trender, først og fremst å få naturen inn i hytta. Valget falt på Ibenholt. Fargen er en lun, sort farge som med sitt transparente utseende blir avdempet og står godt til både grå, brune, blå og grønne farger.

  Stilrent og lekkert. Det gamle treguvet ble som nytt med gulvolje fra TreStjerner! Foto: Trestjerner_Erik Hannemann.

  Veien til nytt gulv

  Da familien skulle gå i gang med å fornye gulvet, var første steg å vaske og slipe gulvet ned. På den måten ble hakk, lakk og merker etter mange livlige sommerdager fjernet. Etter hvert som den gule lakken forsvant kom det bare, nydelige treverket til syne.

  TreStjerner gulvolje ble påført feltvis med rulle, og det ble raskt tydelig hvor stor forandring det nye gulvet skulle gi rommet.

  – Etter å ha brukt rulle for påføring av gulvolje lot vi den trekke i 2-5 minutter, før det ble brukt en gumminal til å trekke av oljen og jevne den ut i hele bordenes lengderetning. Til slutt tørket vi godt av overflaten med en tørr, lofri klut, forklarer Thor Ingar Røneid, teknisk servicesjef hos TreStjerner.

  – Etter 12 timer ble gulvet etterpolert med en liten mengde olje for å oppnå akkurat ønsket farge. På ca. ett døgn var altså prosessen ferdig. Det å fornye gulvet er  enklere enn mange tror, legger han til.

  Til slutt, etter at det oljede gulvet hadde fått herdet i 48 timer, ble gulvet lakkert med TreStjerner gulvmatt for å gi det lakkens beskyttende overflate. Det matte utseendet til TreStjerner gulvmatt gjør at man bevarer oljens utseende, men får lakkens slitestyrke. Helt perfekt for et hyttegulv hvor man går mye ut og inn.

  Fantastisk sluttresultat

  I dag er den tidligere slitne hytta nesten ikke til å kjenne igjen: Terrassegulvet ute og stuegulvet inne har en relativt lik farge, slik at overgangen mellom ute og inne nærmest viskes ut. De mørke gulvene dominerer i stuen, men skaper en lun og trygg atmosfære.

  I interiøret er den røde tråden bevart, blant annet i form av naturmaterialer som bomull og lin i duse farger som myker opp og er med på å gi et luftig, sommerlig uttrykk.

  Rommet har blitt et sted hvor det er godt å trekke seg tilbake fra solen på dagtid, og å samles for hyggelige sammenkomster når kveldsmørket faller på.

  Tips til deg som skal pusse opp

  • Skap en rød tråd mellom de ulike rommene ved å velge farger som passer godt sammen. Ikke vær redd for å kombinere transparente og malte gulv. Fargen 992 Lava er lekker mot 2047 Ibenholt.
  • Ikke lås deg til trender. Tenk gjerne litt annerledes. Våg å gå utenfor boksen og stol på deg selv.