Malingsekspertens tips til deg som skal male huset

Det kan ikke sies for ofte: Det er kvaliteten på grunnarbeidet som avgjør resultatet. Thomas, forklar hva som skal til!

– Det første som må gjøres er å vaske hele huset med Butinox Husvask og Kraftvask tynnet 1:10. Støv og skitt må vekk for at malingen skal få god vedheft. Påfør med sprøyte, bruk en børste hvis det er mye skitt, og skyll med hageslangen. Høytrykkspyler kan brukes, men med forsiktighet! Hold munnstykket minst 50 cm fra veggen, så du ikke trykker vann inn i alle sprekker. Høytrykkspyler med såpepåføringsutstyr er spesielt effektivt, sier malingsekspert Thomas Løvald fra Scanox.

Butinox-ekspert Thomas Løvald viser effektiv vask av huset før du skal male.

– Neste punkt er å gå over huset og skrape/slipe bort løse malingrester der malingen har flakket av. Bruk gjerne litt sandpapir for å matte ned bart treverk, spesielt på glatthøvlet tre, for eksempel rekkverk. Terrasseskrubb er veldig effektivt til å fjerne løse trefibre, for eksempel på treverk som har stått ubehandlet for lenge.

– Grunning må til på alt bart treverk. Det holder å ta flekkene. Husk at huset må tørke godt før grunning og maling, helst noen dager, men det varierer veldig med årstidene. Våren er best, for da er det tørrest luft.

Så er det selve malerjobben

Ok, ferdig med forarbeidet. Det er alltid den verste delen av jobben. Hva nå, Thomas, er det bare å sause på med maling? Eller er det noe vi bør tenke på før vi begynner?

– He he, det er et par ting å passe på. For det første ville jeg spandert et lag med sopp- og algefjerner aller først. Sopp- og algefjerner påføres med lavtrykkssprøyte, vaskekost eller svamp. Den tørker på en halvtime.

– Tildekking av vinduer, dører, utegulv og planter som vokser inntil huset er viktig. Ingen jeg kjenner klarer å male et helt hus uten å søle. Og det er mye mindre jobb å dekke til enn å fjerne maling etterpå.

– Nå er det tid for å åpne malingsspannet og røre godt om. Begynn på toppen, med vindskiene hvis huset har det. Da slipper du å komme etterpå og sette stigen mot nymalt vegg og lage merker.

Slik maler du huset raskere.

– Mal kledningsbordene i hele lengderetningen hvis mulig, da slipper du synlig overlapp. Bruk gjerne rull til å påføre malingen før du stryker ut med en bred, god pensel. Legg på nok maling. Hele poenget med å male er å gi huset en beskyttende film. Du må beregne å male to strøk.

– Til slutt tar du staffasje som dør- og vindusomramminger osv. Til vinduskarmer og rammer må du bruke spesialmaling, Butinox Futura Dør- og vindusmaling. Og ta grunnmuren med Butinox Futura Grunnmur, når du først er i gang. Det er lettere å holde orden på malingsintervallene når alt blir malt samme år.

Og dette er produktene du trenger

Thomas får det til å høres så enkelt ut. Og det er faktisk ikke så komplisert. Det er mye jobb, men ikke vanskeligere enn at du kan klare det, selv uten erfaring fra tidligere. En gang må bli den første. Og husk at du kan spørre om råd der du kjøper maling og utstyr. Dette er Thomas sine tips til innkjøp:

Butinox Husvask og Kraftvask. Med nyheten Butinox Husvask og Kraftvask trenger du kun ett vaskemiddel til huset utendørs. Blandes med vann 1:10 som kraftvask før maling og beis, og 1:20 til husvask for årlig vedlikehold. Til en vanlig enebolig trenger du kanskje et par liter. Husk hansker, briller og en svamp eller børste til å vaske med, sier han.

Vaskekost, pensler, rullesett og forlengerskaft. Jordan har gode produkter. Spør i butikken og prøv deg fram.

Butinox Futura Grunning. En liter rekker til 5-6 m2, så beregn hvor mye du trenger etter hvor mye maling som eventuelt er skrapt bort.

Butinox Sopp- og Algefjerner. Beregn ca 100 m2 per liter (skal blandes ut i vann). Hansker og briller må til i denne prosessen også!

Han anbefaler Butinox Futura Selvrensende Maling eller Butinox Futura Selvrensende Dekkbeis med Smart Flow Technology. Dette er Butinox' beste eksteriørprodukter.

– Smart Flow Technology gjør de er ekstra gode å jobbe med. Tester viser at du kan male 20% raskere enn med tradisjonell maling, det vil du merke. De selvrensende egenskapene gjør at du alltid vil ha et renere hus. Dette er mine førstevalg blant maling og dekkbeis. Når du sparer mange penger på å gjøre jobben selv, bør du ta deg råd til å bruke de beste produktene, mener eksperten.

Til grunnmuren bruker du Butinox Futura Grunnmur, den er også vannløselig og enkel å påføre med rull eller pensel.

Thomas forklarer hvordan selvrensende maling fra Butinox Futura egentlig fungerer.

– Malerpensler og rull må du ha. Kjøp pensler av beste kvalitet. Det er en grunn til at alle proffer gjør det. Resultatet blir bedre og jobben gjøres raskere. Men ikke la den ligge og tørke, for da blir den ødelagt. Legg den i en plastpose når du tar korte pauser. Vask den med vann når du gir deg for dagen. Husk ruller og langt skaft også, hvis du vil rulle på malingen før du stryker den ut med pensel. Eller kanskje du vil investere i en malingssprøyte. De gjør malejobben ekstra effektiv, tipser han.

– I tillegg trenger du maskeringstape, plast og papir til å dekke med. Jeg bruker plast på vinduer og dører, men på utegulv bruker jeg gjerne papir. Forutsatt at det ikke regner da.

Beis eller maling

Thomas sine råd er for deg som skal bruke maling eller dekkbeis på huset. Skal du beise kan du i stor grad følge samme prosedyre, med andre produkter til toppstrøkene. Butinox har produkter som dekker alle behov, så spør om hjelp i butikken. Lykke til!


12.04.2021 15.08.22