Vedlikehold tregulvet

  Med riktig pleie og ny lakk før det slites hull på den gamle, gir du parketten et langt og godt liv. Venter du for lenge med relakkering, er utfallet at den gamle lakken må slipes helt ned med maskiner før du kan legge på ny.

  − Mange tenker at det ikke trengs å gjøres så mye med et gulv som «bare er 10 år gammelt», men sannheten er at gulvet trolig er så slitt at det ikke er mulig å relakkere. Da må man slipe det helt ned, sier Jenny Bull-Gustavsen hos Trestjerner.

  Ta vare på gulvet

  God gulvpleie er fornuftig både for egen økonomi og for miljøet. I bruk-og-kast-perioder har mange byttet gulv som vi bytter farge på veggen. Dette er både dyrt for oss, og lite omtenksomt overfor våre trevenner.

  – Når du vet at et eiketre vokser i 100, kanskje 150 år før det blir gulv, så fortjener det pen behandling. I dag kastes det lass med gulv som fint kunne holdt i mange år enda, hvis de hadde fått tidsnok behandling, sier Bull-Gustavsen.

  I gamledager var gulvet en investering som skulle vare like lenge som de som gikk på det. Det er en tankegang vi kan ta utgangspunkt i når vi tar vare på gulvet vårt i dag. Relakker gulvet i tide, så slipper du problemstillingen om du skal slipe det ned eller bytte det.

  Slik gjør du

  Steller du pent med gulvet, kan du utsette den store slipejobben av gulvet eller å risikere at det må skiftes helt ut. For å forlenge levetiden på tregulvet ditt gjør du følgende:

  1. Vask gulvet med TreStjerner gulvrens, slik at du får bort såperester og skitt.
  2. Deretter må du mattpusse gulvet lett med slipebrett og slipepapir i grovhet 120-150.
  3. Fjern så støvet med en mikrofiberklut. Så er gulvet klart for ny lakk.

  − En tommelfingerregel er at du bør vurdere gulvet ditt innen 4-6 år, avhengig av hvor mye det slites på daglig, for å se om du skal påføre et nytt lakkstrøk for å forlenge levetiden, råder Bull-Gustavsen.

  Hun oppsummerer det med en enkel tommelfingerregel: En husstand på fire, som for eksempel har en hund, bør gå til verks etter fire år, mens en som bor alene kan vente seks år.