Kunsten å male hvitt

Vi nordmenn er glad i hvite, lette og lyse farger på husene våre. Faktisk er nær 50 prosent av alle husene i landet malt i hvitt, og det er kanskje ikke så overraskende: Sørlandet har aller flest av dem.

– Hvite sørlandshus passer vakkert inn i et kystlandskap, men før du velger hvitfarge til huset ditt, må du vurdere både husets arkitektur, stil og omgivelser, forteller Lisbeth Larsen.

Som Global Fargesjef i Jotun vet hun godt hva du bør tenke på om huset skal males hvitt i sommer:

– Store og helt hvite hus kan lett bli litt for dominerende, siden hvitt er den fargen som gir størst kontrast til naturen rundt. På fjellet, for eksempel, er hvitt et dårlig valg, sier hun.

Likevel regnes hvitt som et relativt trygt valg, som gjør det enkelt å skape en klassisk stil som glir inn i de aller fleste miljøer. 

Hvitt er ikke bare hvitt

Det finnes en mengde ulike nyanser av hvit. Ønsker du myke hvittoner, velger du gylne og lune nyanser. For et mer kjølig uttrykk, velger du grålige hvittoner. For mest mulig korrekt inntrykk av hvitnyanse og lyshet, anbefaler Larsen å betrakte fargen mot en mørk grå eller sort bakgrunn.

Foto: Jotun/Dag Nordsveen. Farge på vegg: Jotun 9918 Klassisk hvit.

– Før du velger hvitnyanse bør du ta et skritt tilbake og vurdere husets detaljer, dekke og omgivelser. Farger utendørs oppleves nemlig kjøligere, lysere og hvitere enn farger innendørs, sier hun – og fortsetter:  

– Ønsker du et så hvitt hus som mulig, anbefaler vi 1453 Bomull på fasaden. Da unngår du detaljer som ser gule og «skitne» ut. Bomull og Egghvit er også lekre til hvitfarger som 1376 Frostrøyk og 1574 Kalksten – på for eksempel vinduskarmer.

HUSK AT du alltid får lavest pris hos Obs Bygg gjennom vårt prisløfte!

Sjekk fargekoden

Før du velger hvitfarge til huset, er det altså viktig å tenke på helheten. Husk at husets fasade bør harmonere med fargene på dører og vinduer.

– Hvite vinduskarmer til hvitt hus er aldri feil, men sjekk fargekoden for et balansert og vakkert resultat. Ofte har fabrikkmalte vinduer og materialer fargekoden 1453 Bomull/ NCS S0502-Y, tipser Larsen.  

Selve inngangspartiet kan med fordel males i en klar kontrastfarge.

– Hvite hus kan gjerne eksperimentere med farger som rødt, grått og sort på døren. Særlig ser vi at blått har blitt veldig populært, og her er mange nydelige nyanser å velge i. 

FOTO: Jotun/Espen Grønli. Farge på vegg: Jotun 1376 Frostrøyk.

Velg rett maling – og vask huset først

Om huset skal males hvitt, er det viktig å velge et malingsprodukt av høy kvalitet. OPTIMAL OptiWhite fra Jotun er en helt ny maling spesielt utviklet for huseiere med hvite hus. Malingen er basert på ny teknologi som hindrer at skitt fester seg på husetes overflate.

Men er det slik at hvite hus bør males oftere enn andre? 

– Hvite hus er mer krevende å holde pene og hvite, enn hus malt i andre farger. Skitt og begroing blir mer synlig på en hvit vegg. Denne utfordringen kan minimeres ved å velge et malingsprodukt som er godt egnet for hvite og lyse farger, forklarer Brand Manager Eksteriør i Jotun Kristian Sæther – og legger til:

– De viktigste egenskapene til en slik maling er lavt skittopptak og beskyttelse mot svertesopp og alger.

For best mulig og langvarig resultat, er også en grundig husvask minst like viktig som selve malerjobben. 

– Husk å vaske grundig med kraftvask før maling. Å male over en skitten overflate, er en kortsiktig løsning. Det ser fint ut i starten, men det er bare fordi du har malt over problemene slik at de ikke synes. Det vil de etter hvert, understreker Sæther.

 


31.05.2017 07.13.00