Hvilken farge passer egentlig til ditt hus?

Å male huset er noe alle må gjøre fra tid til annen. Hvor ofte det må gjøres avhenger av flere ting, som plassering, vær og om det er malt eller beiset fra før.

Generelt sett kan man si at maling holder lengst, mens beis og dekkbeis som regel må ha et nytt strøk litt tidligere.

Men når du har bestemt deg for å male huset, gjenstår det imidlertid et ganske stort valg: Hvilken farge skal du male det?

Det enkleste er selvfølgelig å male huset i samme farge som det allerede har, men å skifte farge på huset kan også gjøre at det gir et helt annet uttrykk enn det har i dag. 

Hvilken farger du bør vurdere kommer an på både husets stil og hvor det er plassert. Sort vil kanskje ikke passe like godt på et klassisk sørlandshus som på en moderne villa.

svart hus.jpg

Hva passer de forskjellige fargene til?

Det er selvsagt mulig å eksperimentere med farger, og det er ingenting i veien for å bryte disse “reglene” hvis du vet hva du vil ha. De er likevel fine som en pekepinn på hva som kan passe akkurat ditt hus.

Hvitt
For deg som ønsker en klassisk, lett og lys farge. En sikker vinner landet rundt. En hvit husfarge tilsatt litt gult og svart gjør fargen varmere, slik at den ikke oppleves blendende og brutal.

Sort
En dempet sort farge gir huset karakter, og et moderne, sofistikert uttrykk. Sorte hus fremstår også som mindre ruvende, og spiller ofte på lag med naturen rundt. Perfekt også å kombinere med andre farger, for eksempel som en skarp kontrast til resten av fasaden.

Grått
Kjølige gråtoner er fint i kombinasjon med moderne elementer som betong og stål. De varmere gråtonene kan brukes for å balansere dagslyset, og for å unngå at gråfargen blir blåaktig.

Brunt
Like fint og populært i byen som på bygda, langs kysten som i innlandet. Jordfargen oppfattes som trygg, varm og jordnær.

Blått
Bor du langs kysten kan dette være fargen for deg – en vakker hilsen til sjøen utenfor. Gult. Gule fasader lyser opp selv i gråvær. En sterk og vågal farge som har lange tradisjoner i Norge. De mer dempede variantene fungerer både til klassiske og moderne hus.

Rødt
Den mest norske av alle farger? Rødt har preget hytter, stabbur og naust i generasjoner – og er like fin overalt.

grått hus.jpg

Prøvemal før du tar hele huset

Når du skal male huset i en ny farge, er det veldig smart å gjøre et prøveoppstrøk på én vegg eller på en del av en vegg først.

Hvordan fargene oppleves vil variere med både lysforhold, underlag, antall strøk og glansgrad. Hvis du tester på ett område ser du fort om fargen du hadde tenkt deg ikke vil fungere likevel, og da er det veldig greit at du ikke har kjøpt inn maling til hele huset allerede.

En fargeprøve vil oppleves lysere og mer fargesterk når den blir malt på en større flate utendørs. Et tips er å velge en farge med mer sorthet og mindre fargestyrke enn den du ønsker.

Husets beliggenhet spiller også en viktig rolle. Hus ved skogen er mer utsatt for begroing, mens hus ved veien er mer utsatt for trafikkstøv og forurensing. Her vil det lønne seg å velge en mørkere kulør som ikke fremhever dette. Selv om huset ditt er din signatur utad, er det viktig å huske at det skal passe inn i omgivelsene.

Husk at du alltid får best pris på maling hos Obs BYGG – takket være vårt prisløfte!


25.03.2021 10.00.29