Slik rengjør du grillen riktig
Se video: Få oversikt over hva du bør gjøre, hvor ofte du bør gjøre det og hvor lang tid det tar.

Er det én ting som virkelig er viktig, så er det å ta vare på det man har. Ting vi tar vare på, og gir kjærlighet til, er de som varer lengst. Å rengjøre grillen handler derfor om å ta vare på den. For at den skal vare lenge. Så da lurer du kanskje på om du bør rengjøre grillen etter hver bruk? Eller hvordan du egentlig skal ta vare på grillen fra måned til måned? Og i løpet av et år?
Er det noe vi har lært, så er det at det aldri kan bli nok av den jevnlige rengjøringen av grillen - og at mange kunne tjent på å rengjøre grillen sin oftere og grundigere. Her får du et par steg-for-steg til når og hvordan du bør ta en runde med svampen og grillbørsten.
Gjør dette før du bruker grillen første gang
- Tørk av grillen innvendig og utvendig med en fuktig klut.
- Poler grillen utvendig med poleringsmiddel, gjerne bilpoleringsmiddel, for å gjøre det lettere å rengjøre senere.
- La grillristen brenne ved høy varme i 10-15 minutter, og vask deretter grillristen med oppvasksåpe og varmt vann.
Utstyr: Klut, poleringsmiddel, oppvasksåpe

Gjør dette etter hver gang du bruker grillen
- Fjern fett og matrester med tørkepapir.
- Varm grillen til maksnivå, det tar rundt 10 minutter.
- Skrap vekk det som har festet seg på ristene med en grillbørste. Tips: dersom noe har brent seg fast, bruk oppvaskmiddel og nylonbørste til å rengjøre grillristene. Tørk godt.
- Tørk av grillen med en fuktig klut. Eventuelle inntørkede flekker og rester av fett kan fjernes med svamp og oppvaskmiddel. Tips: bruk plastsvamp og ikke metallsvamp.
- Tørk av fett og olje fra fettboksen og fettbrettet med tørkepapir. Tips: fyll fettboksen med kattesand eller skjellsand. Dette forhindrer fettbrann. Aluminiumsfolie kan legges under sanden for å lette rengjøringen.
- Pass på at grillen er helt tørr før grilltrekk settes på. Det hindrer at kondens samler seg innenfor trekket og skader grillen.
Tid: 10-15 minutter
Utstyr: Klut, grillbørste, oppvasksåpe, nylonbørste, svamp, tørkepapir

Gjør dette dersom du setter bort grillen for en lengre periode
- Rengjør grillen utvendig og innvendig.
- Sjekk nøye at det ikke er mat- og fettrester igjen i grillen. Det kan interessere skadedyr.
- Lagre grillen et tørt sted. Gjerne innendørs.
- Sjekk grillen for skadedyr når grillen tas frem igjen etter lengre tids oppbevaring. Insekter eller andre skadedyr kan forstyrre gasstilførselen.
Det viktigste er å få en god rutine på rengjøringen av grillen. Du får mye igjen for å ta godt vare på den. Og helt til slutt:
7 smarte tips for rengjøring og vedlikehold av grill:
- Kontroller gasslangen for rifter. Ta lekkasjetesten (med link til gasslekkasjetest på fccbbq.no).
- Fastbrente matrester kan fjernes ved å legge delene fra grillen i varmt vann med fettoppløsende oppvaskmiddel i et par timer.
- Er grillen veldig skitten kan du bruke høytrykksspyler, men vis aktsomhet slik at lakk og emalje ikke tar skade.
- Smør inn risten med nøytral matolje fra tid til annen for å vedlikeholde den.
- Invester i et grilltrekk. Da får du en grill som varer i mange år. Husk at grillen alltid må være helt tørr og nedkjølt før du tar på grilltrekket. Dersom du ikke gjøre dette kan grillen begynne å ruste under grilltrekket.
- Bruk aldri brennbare eller slipende vaskemidler til rengjøring av grill. Bruk alltid vanlig oppvasksåpe.
- Ikke legg løse deler som rister og flammetemmere i oppvaskmaskin.