Her er hemmeligheten som krydrer grillmaten

    Lyst til å imponere med grillmat i sommer? Da bør du legge litt ekstra jobb i marinaden. Se oppskrift nederst!

    Grillmat er en selvfølge på sommerfesten, men marginene mellom saftig og svidd er små. Her er tipsene fra The Flying Culinary Circus, som gir grillrettene dine en ekstra smakfull X-faktor!

    – Marinaden er en viktig faktor. Du kan høyne kjøttet og fisken ved å marinere med de rette tingene på det rette tidspunktet, forteller Hans-Kristian Larsen, kokk og gründer fra The Flying Culinary Circus.

    – Det er ingen fasit for hvor mange ingredienser marinaden skal bestå av. Men om hensikten er å gjøre kjøttet mørt, bør den i hvert fall inneholde en form for syre som bidrar til å bryte ned kjøttets bindevev. Her kan du bruke alt fra sitron, eddik, vin, kiwi eller yoghurt. Listen er lang.

    Obs BYGG skal være billigst på grill og byggevarer! Les mer om prisløftet vårt her.

    Larsens anbefalinger:

    • Mariner kjøttet dagen i forveien, slik at smakene får tid til å trekke ordentlig inn.
    • Du kan også påføre marinade underveis. Når det gjelder søte marinader eller marinader med urter som lett tar fyr. For eksempel persille, koriander eller estragon er det veldig viktig at du er nøye med temperaturen og griller på indirekte varme. Helst bør disse pensles på mot slutten for å unngå brent sukker og svidde urter.
    • Kombiner gjerne med en rub, altså en tørr krydderblanding som gnis inn i kjøttet før grillingen.

    FCC BBQ grillekspertene.jpg

    FCC-kokk Hans-Kristian Larsen (til venstre) oppfordrer deg til å eksperimentere med marinader til grillmaten!

    Like viktig er temperaturen.

    – Det er lett å grille ting i hjel. Du må bruke direkte og indirekte varme, altså ha en varm sone og en litt kaldere sone. Biffen skal først brunes på høy, direkte varme så den får en fin skorpe, og så grille ferdig i ro og mak på indirekte varme. Og da lønner det seg å bruke steketermometer, anbefaler Larsen.

    – Pølsene skal aller helst grilles på middels varme, rundt 120-150 grader. Så skru ned varmen og ta et glass sangria til, og så kan du grille pølsene. Da blir resultatet mye bedre.

    FCC BBQ grillet purre med chimichurri.jpg

    Her får du oppskrift på en grillrett og saus som garantert imponerer:
    Grillet purre med gammelt brød

    Personer: 4
    Total tid: 25 minutter
    Steketid: 15 minutter
    Steketemperatur: 170 °C

    Grillet purre:

    • 2 stk purreløk
    • 3 skiver gammelt brød
    • 100 g mandler
    • 3 ss sukker
    • 1 vårløk
    • Salt og pepper

    Slik gjør du: 

    1. Kutt purreløk i 10 cm lange biter på tvers.
    2. Vask godt og kok i saltet vann i 3-4 minutter.
    3. Varm en panne og smelt sukkeret til det er brunt, pass på at det ikke svir seg.
    4. Når alt sukkeret er karamellisert tilsetter du mandlene og rører godt rundt.
    5. Ha mandlene over på et bakepapir til avkjøling og grovhakk dem.
    6. Grill brødet til det blir tørt og bryt det i biter.
    7. Legg purreløk, chimichurri saus (se oppskrift nedenfor), hakkede mandler, vårløk og gammeltbrød lagvis på en tallerken, og server. 

    Chimichurri saus:

    • 25 g fersk persille
    • 25 g fersk oregano
    • 25 g fersk basilikum
    • 25 g fersk koriander
    • 10 g finhakket sjalottløk
    • 3 fedd finhakket hvitløk
    • Skall fra 1 sitron
    • 2 dl olivenolje
    • Salt og pepper
    • Sitronsaft

    Slik gjør du: 

    1. Knus hvitløk, sjalottløk, urter og skall fra sitron til puré i en morter, blender eller stavmikser. 
    2. Rør olivenoljen godt inn og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

    FCC BBQ oppskrift på chimichurri.jpg