Passer robotgressklipper til min hage?

– Fordelen med bensingressklippere er at de er kraftige og kan klippe alle typer hager. Ulempen er at de er høylytte og at du må gjøre jobben selv, sier Marte Glende, kategorisjef i Obs Bygg. 

Innsats som du får igjen

Robotgressklipperen fungerer slik at du legger ned en kabel, eller kanttråd som det også kalles, som du fester med plugger i plenen. Det definerer området roboten skal bevege seg på, og den bruker sensorer til å orientere seg. Kanttråden skal altså ikke graves ned, men den ligger helt nede i gresset. Etter noen uker vil du ikke kunne se den i det hele tatt. 

Men om du har en litt kronglete hage, blir det ikke veldig mye jobb å trekke kanttråd rundt alle busker og bed?

– Om du har mye trær og busker tar det jo noe mer tid, men det er glemt når du senere på sommeren ikke trenger og klippe og ser den perfekte plenen som du har fått, mener Marte Glende. 

Den største fordelen med robotgressklipper – bortsett fra at den faktisk gjør jobben for deg – er nemlig at den klipper ofte og jevnt, slik at plenen blir grønn og mosefri. 

– Ulempen er altså at du må beregne noe tid til installasjon. Men det er ikke komplisert, og tiden du investerer får du igjen med renter senere på sommeren. 

Kablene trenger heller ikke byttes ut, og om det blir brudd på dem, kan de skjøtes. Så dette er en engangsinnsats!

 


KJØRER HJEM SELV: Robotgressklipperen finner ladestasjonen selv når den trenger å lades. 

Tåler robotgressklipperen bakker?

Har du bakker eller skråninger i hagen, bør du ta det med i vurderingen av hvilken robotgressklipper du skal kjøpe. 

– Ulike roboter takler ulike helninger. De aller fleste takler helning på 25 %, noe som tilsvarer 14 grader. Så har du roboter som tåler helninger på 35 %, som tilsvarer 20 grader, forklarer Marte Glende i Obs Bygg.

Hvor mange grader din bakke er, kan du lett finne ut ved å bruke kompass-appen på telefonen. 

Robotgressklipperen er altså klar for å utfordre bensingressklipperen i de aller fleste tilfeller.

– Roboten takler de fleste typer hager, men jo mer komplisert hagen er i forhold til helning og soner, jo mer avansert robot må du ha. Det gjenspeiler også prisen, sier Glende.  

Har størrelsen noe å si?

Robotgressklipperen skjønner når den er i ferd med å gå tom for batteri, og kjører selv til ladestasjonen for oppladning. Men om du har en kjempestor hage, kan det bli for mye for roboten å holde styr på?

– Nei, i utgangspunktet ikke. Det finnes roboter som kan ta plener over 5 mål, sier Glende.

Og har du så stor plen, sparer du i hvert fall mye tid på å slippe å klippe manuelt ...

Husk at det er på Obs Bygg du får de laveste prisene. Alltid! Les mer om vårt prisløfte

 

Enkelt vedlikehold

Robotgressklipperen er en selvstendig liten sak, men litt stell vil den gjerne ha. 

– Skift kniver et par ganger i løpet av sesongen. Om høsten bør den rengjøres skikkelig, og om vinteren bør den stå i et tørt rom, sier Glende. 

Det oppladbare batteriet skal ved normal bruk vare i flere år, så det er kanskje trygt å si at du kjøper deg et lettere sommerliv med en robot til hagen.