Få en penere hage med riktig vanning

Å sørge for riktig vanning er alfa og omega når det kommer til å ha en fin hage gjennom hele sesongen. Når det er varmt er det ekstra viktig å vanne både nok, riktig og til rett tid.

Ulike planter har ulike behov når det kommer til vann. Noen elsker å stå i fuktig jord nesten hele tiden, mens andre heller vil ha mye vann og tørke opp mellom vanningene. En tommelfingerregel er at planten treger mer vann jo større blader den har.

Nok vann er også viktig for at plantene skal klare å trekke til seg næringsstoffene i jorda. Så når du gjødsler bør du være ekstra påpasselig med vanningen.

For gressplenen handler det om å gi den nok vann når du først vanner. Plenen skal helst få en skikkelig rotbløyte når du først vanner, og det er bedre å vanne den litt sjeldnere og mye enn litt og ofte.

Pass på tidspunktet

En feil mange gjør, er å vanne plantene og gresset midt i solsteken. Da risikerer du å svi bladene på plantene, og kan dermed gjøre mye skade.

På sommeren er det best å vanne plantene på sent på kvelden eller før klokken 06 på morgenen. Da får plantene trukket til seg vannet før solen blir for sterk, og du unngår lettere skader.

Det betyr derimot ikke at du må stå opp midt på natten for å vanne plantene. Moderne teknologi gjør at du kan programmere vanningstidspunktene for å gi plantene dine et best mulig liv – og samtidig slippe å bekymre deg hvis du skal reise bort.

Få perfekt ferievanning

Hvis du har planer om å reise bort, kan det være vanskelig å sørge for at plantene har det fint gjennom ferien.

Den tradisjonelle løsningen med å spørre naboer eller venner om å vanne plenen og blomstene med jevne mellomrom fungerer alltid – men fordrer at noen har mulighet til å stille opp.

Hvis du kun skal være borte i noen dager, er det ofte nok med noen vannflasker som er satt opp ned i blomsterbed og potter. Da vil plantene ta til seg det vannet de trenger.

Hvis du reiser bort i lang tid, er automatiske vanningsanlegg tilgjengelige, de kan brukes til å vanne plener, hekker, veksthus eller potteplanter og blomsterkasser etter behov, avhengig av produkt. 

Kombinert med en vanningscomputer, er plantene godt tatt vare på. En regnsensor sørger for at på dager med nedbør blir det ingen ekstra vanning av plantene. Med en jordfuktighetssensor i tillegg blir vanningen ikke startet hvis jorda er fuktig nok. 

Slike vanningsanlegg er ikke vanskelige å sette opp, men bør settes i drift noen dager før ferien begynner, slik at du kan være sikker på at alt fungerer som du vil ha det.