LIVE SHOPPING TILBUD: Opptil 40% på robot- gressklippere og vindusvasker og mye mer!  Se utvalget her

  Dyrk grønnsaker på balkongen

  Enten du har stor eller liten balkong kan du dyrke litt selv. Vi garanterer at du lærer mange nye ting og blir litt stolt av det du får til. Dessuten smaker egendyrket mat ekstra godt!

  Det å dyrke egne grønnsaker på balkongen er lettere enn du kanskje frykter – og du trenger verken veldig stor plass eller mye utstyr for å komme i gang.

  Mange vekster trenger innendørs forkultivering før de settes ut på balkongen. Både tomater, chili, paprika og squash bør helst begynne vekstsesongen et par måneder før de omplantes og flyttes ut i løpet av mai.

  Men det finnes også mange deilige planter som bare kan sås rett i jorden hvis balkongen får mye sollys, og som vil gi mye glede og god smak gjennom sommersesongen. Reddik og plukksalat er svært enkle å lykkes med, men også beter, grønnkål og spinat kan sås ute i mai og vokse seg fine til høsten.

  Det går an å bygge pallekarmer i høyden, sette opp et espalier, utnytte gelender og dyrke hengende vekster i ampler. Har du plass til å sette en pallekarm inntil veggen kan du ha en eller to vekster som klatrer i bakkant,  noe halvhøyt i midten og noen lave urter i forkant. Lar du noe av dette være spiselige blomster, så blir det veldig dekorativt i tillegg.

  Så gjør du så når du sår

  Fyll såjord i potter eller pallekarmer, vann jorden og legg i frøene. Du kan gjerne plante tett for å utnytte plassen best mulig, men følg alltid anbefalingene på pakken. Dekk frøene med jord – ca. fire ganger frøets størrelse. Små frø drysses bare utover og klappes ned i jorden. Jorden over frøene skal være luftig, men ikke alt for løs.

  Når du har sådd er det viktig at jorden holder seg fuktig. Defor lønner det seg å dekke potter og pallekarmer med plast, fiberduk eller et minidrivhus. Dette bidrar også til litt høyere temperatur i jorden, og er defor godt for spiringen.

  Plantene trenger stabil vanntilførsel gjennom hele vekstsesongen. Skal du reise bort før plantene er klare til høsting, kan det lønne seg å skaffe et ferievanningssett. Det finnes soldrevne automatiske vanningssett som egner seg pefekt for balkonger og terrasser.

  Lykke til som balkongbonde!