Dyrk grønnsaker på balkongen

  Det å dyrke egne grønnsaker på balkongen er lettere enn du kanskje frykter – og du trenger verken veldig stor plass eller mye utstyr for å komme i gang.

  Mange vekster trenger innendørs forkultivering før de settes ut på balkongen. Både tomater, chili, paprika og squash bør helst begynne vekstsesongen et par måneder før de omplantes og flyttes ut i løpet av mai.

  Men det finnes også mange deilige planter som bare kan sås rett i jorden hvis balkongen får mye sollys, og som vil gi mye glede og god smak gjennom sommersesongen. Reddik og plukksalat er svært enkle å lykkes med, men også beter, grønnkål og spinat kan sås ute i mai og vokse seg fine til høsten.

  Det går an å bygge pallekarmer i høyden, sette opp et espalier, utnytte gelender og dyrke hengende vekster i ampler. Har du plass til å sette en pallekarm inntil veggen kan du ha en eller to vekster som klatrer i bakkant,  noe halvhøyt i midten og noen lave urter i forkant. Lar du noe av dette være spiselige blomster, så blir det veldig dekorativt i tillegg.

  Så gjør du så når du sår

  Fyll såjord i potter eller pallekarmer, vann jorden og legg i frøene. Du kan gjerne plante tett for å utnytte plassen best mulig, men følg alltid anbefalingene på pakken. Dekk frøene med jord – ca. fire ganger frøets størrelse. Små frø drysses bare utover og klappes ned i jorden. Jorden over frøene skal være luftig, men ikke alt for løs.

  Når du har sådd er det viktig at jorden holder seg fuktig. Defor lønner det seg å dekke potter og pallekarmer med plast, fiberduk eller et minidrivhus. Dette bidrar også til litt høyere temperatur i jorden, og er defor godt for spiringen.

  Plantene trenger stabil vanntilførsel gjennom hele vekstsesongen. Skal du reise bort før plantene er klare til høsting, kan det lønne seg å skaffe et ferievanningssett. Det finnes soldrevne automatiske vanningssett som egner seg pefekt for balkonger og terrasser.

  Lykke til som balkongbonde!