LIVE SHOPPING TILBUD: Opptil 40% på robot- gressklippere og vindusvasker og mye mer!  Se utvalget her

  Du sparer tid med riktig jord

  Skal du investere tid og kjærlighet på å få vekster til å gro, bør du også investere litt ekstra i jorda. Plantene dine vil belønne deg, og jobben blir mindre gjennom sesongen.

  Jord er jord, tenker du kanskje, men sånn er det ikke. For å dyrke grønnsaker, urter og hageplanter må jorda være rik på organisk materiale, slik at plantene får nok næring og gode vektsvilkår.

  – For meg er det er én hovedregel, og det er å bruke jord som inneholder naturgjødsel, sier Tonje Simonsen.

  Hun er innkjøper for hagesortimentet hos OBS Bygg og dyrker selv både urter og grønnsaker hjemme.

  Poenget med naturgjødsel er at den gir «mat» til plantene over lang tid, i motsetning til kunstgjødsel, som ikke lagres like lenge i jorda. Ved å bruke naturgjødsel vil det derfor bli mindre arbeid og oppføling gjennom sesongen. Man trenger rett og slett ikke å «mate» plantene like ofte.

  Hvis du har skrinn jord, så vil det også bli fortere tørt, noe som betyr at du må vanne oftere. Det er derfor smart og tidsbesparende å tilsette naturgjødsel som gir næring og organisk materiale som bedrer strukturen i jorda.

  Jorda vil da kunne holde bedre på fuktigheten. Samtidig som det gir bedre vilkår for organismer i jorda - organismer som holder plantene dine friske. Vinn-vinn for både deg, plantene og miljøet.

  – Du sparer faktisk tid med å velge riktig jord, understreker Simonsen.

  Så enkelt dyrker du egne grønnsaker og urter

   

  Det å velge riktig jord kan spare deg for mye arbeid når du skal dyrke frem grønnsaker og urter - og ikke minst gi et bedre resultat!

  Husk å ta med kugjødsel

  Hun forteller at det som ofte skjer når våren kommer, er at folk blir ivrige etter å få orden på hagen og komme i gang med å så og plante. De kjører til nærmeste utsalgssted, der de finner et kampanjetilbud på jord. Typisk 4-5 sekker for hundrelappen.

  – Dette er gode tilbud, som vi også har på Obs Bygg. Det som er lett å glemme, er at man også må ta med noen sekker kugjødsel og blande i jorda, for vellykket resultat hele sommeren, sier Simonsen.

   

  Skal man bare plante i et par krukker, kan det for enkelhets skyld være verdt investeringen å kjøpe litt dyrere jord som allerede er velgjødslet, som Änglamark eller Elite plantejord.

  – Dette er jordtyper som gjør at plantene vil ha nok mat og trives hele sesongen, forklarer Simonsen.

   

  Eksperten anbefaler at du kjøper nok jord, fordi den komprimeres under vanning.

  Kjøp nok jord


  Skal man plante spesielle planter og blomster, bør man imidlertid ta en ekstra titt på beskrivelsen av hva slags jord planten trives i. Det er for eksempel laget egne jordtyper til roser og rododendron.

  – Roser trenger porøs og næringsrik jord for å trives, mens rododendron er avhengig av et visst surhetsnivå i jorda. Skal man først plante slike flotte blomster, er det virkelig verdt investeringen å kjøpe riktig jord, sier Simonsen.

  De fleste hobbydyrkere vil imidlertid komme langt med god plantejord med naturgjødsel.

  – Bare pass på å kjøpe nok jord. Når jorda pakkes i krukker og bed og deretter vannes, så komprimeres den. Planterøttene trenger både mye næring og plass til å strekke seg, sier Tonje Simonsen.

  Husk at du hos Obs BYGG alltid skal være trygg på at du får de rimeligste byggevarene. Gjennom vårt prisløfte refunderer vi differansen dersom du finner en identisk var billigere et annet sted!

   

  Tips: Bruk jorddekke!

  Legg et dekke over jorda for å holde bedre på vannet og unngå ugress. Dette kan være alt fra en duk til avklipp fra gressplenen. Dekorbark eller dekorstein gjør også nytten samtidig som det er dekorative alternativer.