Råd for vedlikehold av terrassebord

Hvordan du ønsker at terrassen skal se ut er avgjørende for hvordan du bør vedlikeholde den.

Et naturlig, grålig utseende krever mindre behandling enn om du ønsker å bevare en nyere finish. Det er likevel noen ting som er viktig å gjøre for å forhindre fuktskader, og for å forhindre oppsprekking. 

Slik går du frem for å vedlikeholde terrassebordene dine:

Vask og rens

Etter vintermånedene har terrassen godt av en vask. Det første du bør gjøre når gradestokken kryper over null, er å fjerne snø fra terrassebordene. Da unngår du at de holder seg fuktig over lengre tid grunnet snøsmelting.

Halvard Nørbech, Key Account Manager og produktsjef for byggtre i Moelven, anbefaler å bruke en terrassebørste, en skrubb eller en terrassevasker én gang i året. 

– Det finnes gode rensemidler som blekner og frisker opp treverket. For å spyle vekk smuss og rensemidler anbefales det å bruke hageslangen fremfor en høytrykkspyler, ettersom harde stråler lett «spiser» opp treverket, forklarer Nørbech.

Det er i tillegg viktig å fjerne smuss, slik som jord, blader og kvist som har satt seg i spaltene mellom terrassebordene, hvert år.

– Blir dette liggende kan det danne seg små vannansamlinger som kan utvikle seg til et ugunstig klima med råtesopp, forklarer Nørbech. 

Beis og olje

Terrassebeis er en viktig beskyttelse mot UV-stråler og oppsprekking. Det gir deg også muligheten til å velge ulikt uttrykk, ettersom du har et bredt spekter av farger å velge mellom.

– Du ikke beise terrassebordene, men du oppnår best holdbarhet og beskyttelse dersom du beiser. Hvert andre eller tredje år er tilstrekkelig, råder Nørbech i Moelven.

Han sammenlikner vedlikehold av terrassebord med å ha en gammel, fin trebåt: – Skal du ha noe som ser nytt og pent ut må du passe litt på det, sier Nørbech og fortsetter:

– Har du en nybygget terrasse anbefales det å ikke vente for lenge med å vedlikeholde terrassebordene. Da unngår du nemlig mikrosprekker som kan utvikle seg til større sprekker. Er terrassebordet 120 mm eller smalere, er det som regel klart til å behandles.

Dersom du ikke ønsker å beise terrassebordene kan du olje dem istedenfor. Bare vær obs på at det ofte kreves hyppigere vedlikehold enn ved beising, minimum en gang i året.

Valg av terrassebord

– Hva slags type terrassebord du velger har også mye å si for både holdbarhet og vedlikehold, forteller Nørbech.

Impregnerte- og varmebehandlede terrassebord tåler vesentlig mer fukt og holder seg mye bedre enn ubehandlede bord.

– Det gjelder spesielt med tanke på råte, forklarer Nørbech.

Impregnerte terrassebord er i tillegg lett tilgjengelige produkter, som du enkelt kan skifte selv, og uten å benytte deg av håndverkere.

–De er dessuten bærekraftige og laget av kortreiste materiale fra nordiske skoger, sier Nørbech med et smil.

💡 TIPS! Best pris på impregnerte terrassebord får du hos Obs BYGG. Les mer om prisløftet vårt. 


11.05.2020 08.00.00