5 tips til deg som skal innrede balkong

  Balkonger kan være utfordrende å innrede effektivt, men disse eksperttipsene gjør det litt lettere.

  Bor du i blokk eller bygård med balkong, kan det være utfordrende å finne løsninger som gjør balkongen både brukbar og trivelig på samme tid. For mange møbler kan gi mindre plass til dekoren som bidrar til den gode stemningen – og feil møbler kan gjøre at balkongen kun får én funksjon.

  Med litt smart planlegging er det imidlertid ingenting i veien for at balkongen kan fungere som både avslappende fristed og samlingspunkt for middager.

  Velg produkter med flere funksjoner

  Når plassen er begrenset, er det viktig å velge møbler som fungerer til flere ting.

  – Ved å bruke møbler som er alt-i-ett, for eksempel en mindre hjørnesofa med høyt bord, kan du få det veldig hyggelig uansett om du skal spise, kose deg med en kaffekopp eller ta middagsluren, sier innkjøper i Obs BYGG, Lill-Karin Øveren.

  Møbler med integrert oppbevaring og stoler som kan slås sammen til en komfortabel sofa er bare to eksempler på løsninger som gir flere funksjoner i ett møbel.

  Del opp i soner hvis du kan

  For de som er heldige nok til å ha en litt større balkong, er det absolutt smart å dele opp i en spisesone og en avslapningssone.

  – Et bord med tilhørende stoler skaper en fin spiseplass, mens en hjørnesofa i den andre enden av balkongen er perfekt for mer avslappende aktiviteter. Disse får du i flere størrelser, så det bør være mulig å finne en som passer perfekt til din balkong, forteller eksperten.

  Bruker du litt større potter og plantekasser til å dele opp sonene, vil du også få en hagefølelse på balkongen.

  Bruk høyden

  Gulvplassen er ofte det mest begrensende på en balkong. Da gjør du lurt i å prioritere det som faktisk må stå på gulvet – og heller bruke vegger og tak til å pynte opp litt ekstra.

  – Å henge opp potter, lykter og pynt på veggen, rekkverket eller i taket kan bidra til å gi en frodigere stemning på balkongen – samtidig som du får plass til flere funksjonelle møbler, sier Øveren.

  Det finnes flere smarte løsninger for å plante ting i kasser på veggen, og det er også enkelt å lage en vegghengt hage med vår fine Cascade vegghengte potte. Du kan også henge opp vanlige vaser på veggen ved hjelp av dekorative tau eller lignende.

  Veggpotter_artikkelbilde.jpg

  Gjør det koselig med lys og planter

  Selv om en balkong ikke har samme størrelse og muligheter for planting som en hage, er det ingenting i veien for å pynte med grønne planter, blomster og andre dekorative elementer.

  – Lys i ulike former og fasonger gjør det mye hyggeligere å sitte ute lenger. Du kan henge opp LED-lyslenker på veggen for å spare plass og ha levende lys på bordene for en enda hyggeligere stemning, tipser Øveren.

  Urtekasser og planter bidrar også til et mye hyggeligere uttrykk på balkongen – et sted som i utgangspunktet er mye mer sterilt enn en hage med plen.

  – I en hage trenger du ikke nødvendigvis å tenke på at det skal være grønt. På balkongen må du i større grad sørge for alt selv, sier hun.

  En varmelampe eller to ved sonene hvor man sitter er et annet tips fra eksperten.

  – Det gjør at du kan nyte balkongen enda lenger. Du får muligheten til å ta den i bruk tidligere, sitte lenger ute på kveldene og kan bruke balkongen aktivt lenger utover sesongen uten at verken du eller gjestene fryser, sier hun.

  Gå for fleksibilitet

  Særlig for de med litt mindre balkonger, er fleksibilitet viktig. Det er alltid mulig å få plass til en ekstra person eller to til middag, men i det daglige kan det være mer behagelig med litt mer plass.

  – Møbler som kan klappes sammen og settes bort er veldig lurt på de minste balkongene. For de med litt større plass, er det stablestoler som gjelder. Da har du alltid plass til noen ekstra rundt middagsbordet, men kan plassere dem i et hjørne eller en bod når de ikke brukes, avslutter hun.