5 gressklipper-tips til perfekt plen

  Det fins noen grunnregler som er smart å kunne for å få et tett og grønt teppe i hagen. Vi har spurt en ekspert på gress og gressplen, Trygve S. Aamlid, seniorforsker ved Norsk institutt for bioøkonomis (NIBIO) forskningssenter Landvik ved Grimstad.

   

  Her er hans 5 tips:

  1. Klipp ofte!

  Første bud er å klippe plenen ofte, gjerne to til tre ganger i uka. 

  Høres det mye ut? Om du har veldig stor plen blir det selvsagt litt jobb, men til gjengjeld får du en misunnelsesverdig fin plen ... 

  👇Har du lyst på kule striper i plenen, sånn som du ser på fotballbanen? Hvordan du gjør det får du svar på litt lenger ned i saken! 👇

   

  2. Følg 1/3-regelen

  En snauklipt plen er mer utsatt for tørke, ugress og mose, og krever mer stell. Derfor er det viktig å ikke klippe mer enn 1/3 av gresslengden om gangen.

  – 3–3,5 centimeter er en fin klippehøyde, mener Aamlid, og understreker:

  – Optimal klippehøyde varierer ut ifra bruk, og hvor mye tid og innsats du er villig til å legge ned i hagen. Jo kortere plen du ønsker å ha, jo oftere må du klippe.

  3. Slik takler du kriker og kroker

  Å manøvrere en gressklipper under trær og opp skråninger, kan by på visse utfordringer. Det er fort gjort å klippe ujevnt, og resultatet blir ikke alltid like pent. Men pleneksperten vet råd:

  Selv legger jeg takpapp i en sirkel rundt stammen på treet. Det hindrer ugress i å vokse, og jeg slipper også å klippe helt inntil treet og trenger derfor ikke bekymre meg for om jeg skader stammen med gressklipperen, sier Aamlid. 

  Vurder om du må ha gressplen i bratte skråninger. Hvis arealet er godt drenert og jorda er mager, kan det være vel så fint å så en blomstereng.

  👍 Det er hos Obs Bygg du får de laveste prisene. Garantert! Les mer om vårt prisløfte 👍

   

  4. Varier klipperetningen (da får du striper!)

  Du har kanskje ikke tenkt over det før, men hvor du fører plenklipperen har mye å si for gresset.

  – Gress er avhengig av lys, luft, næring og vann for å trives. Ved å klippe i motsatt retning fra gang til gang, så sørger du for at gresset «løfter seg», og du får en mer eksakt klipp og en jevnere plen, forteller Aamlid.

  Klipperetningen har også stor betydning for det visuelle. Ved å klippe passe breie striper i motsatt retning, kan du få fram striper slik en ofte ser på fotballbaner.


  EKSTRA EFFEKT: Det er jo litt kult med striper i plenen, da! Hemmeligheten er å klippe hver stripe i motsatt retning. 

  5. Sjekk knivbladene på gressklipperen ofte

  Er gresset ujevnt og flisete etter klipping? Da er det stor sannsynlighet for at du klipper med sløve knivblader.

  🏡 TIPS! Slik vedlikeholder du gressklipperen 🏡

  – Noen gressarter, for eksempel raigress, er mer kraftigvoksende og seigere i bladverket enn andre. Om du ikke er nøye med å slipe eller bytte ut knivbladene på gressklipperen din, så får du en frynsete og unøyaktig klipp, forteller Aamlid, som anbefaler å sjekke knivbladene et par ganger i sesongen.