Finn retningen

Det er særlig to ting du bør tenke over før du starter med å legge parkett på gulvet, nemlig sollys og rommets lengderetning. Som en tommelfingerregel bør bordene følge rommets lengderetning og strekke seg mot hovedlyskilden i rommet.

– Ved å legge parketten i samme lengderetning som rommet, så vil rommet oppleves større enn om parketten blir lagt på tvers, sier Pål G. Knutsen, salgssjef i Unilin Norge, som er leverandør av Pergo parkett.

MOT LYSET: Her går linjene mot vinduet og lyset. Da virker rommet større.

Men hva hvis sollys og lengderetning kommer i konflikt med hverandre?

– Det fineste er om parketten blir lagt mot vinduene, men det er ikke alltid tilfelle at vinduene er plassert i den lengste strekningen av rommet. Dersom vinduene er plassert på motsatt side av lengderetningen, ville jeg prioritert å legge gulvet med lengderetningen, sier Knutsen.

🤔 I TVIL? Velg riktig parkett til huset! 

Parkett fra rom til rom

Skal du legge parkett i tilstøtende rom, er det visuelt sett finest å legge parketten samme vei i alle rom. Knutsen sier imidlertid at det ikke finnes noe fasitsvar på hva som er rett eller galt her. 

– Tilstøtende rom kan med fordel følge hovedrommet, men til syvende og sist er det du som bestemmer hva du mener er best, sier han.

– Men det er viktig å følge bruksanvisningen og huske på at parketten må akklimatiseres i minst 48 timer før du begynner å legge gulvet. Du må også sørge for at underlaget, altså undergulvet, er helt jevnt og rent. 

 

IKKE GRØNNSÅPE: Parketten har det best med støvsuging og tørrmopping. 

Vask og vedlikehold

Hvilken retning parketten ligger har ingenting å si for slitasje og vedlikehold.  

– Har du fått en skade i parketten, så må du ikke prøve å reparere det med silikon eller akryl. Invester heller i et repair-kit beregnet for parkett. Det er veldig enkelt å bruke, og du kan få det i samme farge som gulvet, sier Knutsen.

🔨LES OGSÅ: Slik legger du parkett selv 🔨

Og styr unna grønnsåpe når gulvet skal vaskes.

– Vårt beste tips for rengjøring er tørrmopping og støvsuging, sier salgssjefen.

– Grønnsåpe inneholder fett som legger seg som en hinne på overflaten, noe som ikke er heldig for et parkettgulv. Ønsker du å vaske med vann og såpe, så bruk en syntetisk såpe og mikrofiberklut, tipser han.