Slik velger du riktig ytterdør

  Det finnes mange alternativer til ytterdører der ute. Her får du fem gode tips til hva du bør tenke over når du skal velge.

  En god ytterdør skal vare i mange år, og tåle vær, vind og temperatursvingninger. Ytterdørene våre er i daglig bruk og utsettes ofte for røff behandling, kanskje særlig av barnefamilier. Derfor er det avgjørende med god kvalitet når det kommer til valg av nettopp ytterdør. Her finner du nyttige tips til hva det kan være lurt å ha i bakhodet når du skal velge ny ytterdør:

  1. Merk deg U-verdi og tykkelse
  God kvalitet henger tett sammen med ytterdørens U-verdi. Denne verdien sier noe om hvor god isolasjonsevne ytterdøren har. Jo lavere U-verdi, desto bedre isolasjonsevne. En godt isolert ytterdør har en U-verdi på 0,8 eller mindre, og er bra for å holde kulda ute, for lommeboka og for miljøet.

  - En ytterdør av god kvalitet varer lenge, og holder bedre på varmen. Når du tenker på hvor ofte den er i bruk og hvor lenge den skal «leve», er ytterdøren en rimelig investering i boligen din, sier distriktssjef i Harmonie Lars Terje Bryhn.

  Bor du i et eldre hus er sannsynligheten stor for at du har en gammel ytterdør med dårlig isolasjonsevne. Ytterdørene Strand, Helle og Sara Glass fra Harmonie har alle en U-verdi på 0,8.

  Egenskapene til ytterdøren henger også sammen med tykkelsen på døren. Tykkelsen kan variere fra produsent til produsent, men dørene fra Harmonie har en standard tykkelse på 78 millimeter. En tommelfingerregel er at jo tykkere ytterdør, jo bedre isolasjon og U-verdi. I tillegg er de gjerne mer solide og stabile.

  2. Tenk på sikkerheten
  De aller fleste ytterdørene som produseres i dag er utstyrt med forsikringsgodkjent låskasse, men visste du at sylinder og låsenhet også bør være FG-godkjent?

  - Det er veldig viktig at hele låsenheten, altså alt fra sylinder og låskasse til sluttstykke, er FG-godkjent. Det sikrer deg enda bedre mot innbrudd, fordi det gjør det langt vanskeligere for uvedkommende å bryte opp døra, sier Bryhn.

  3. Velg ut ifra din stil
  Ytterdøren er noe av det første vi ser når vi ser når vi kommer til huset, og er med det husets ansikt utad. Den gjenspeiler ofte din egen smak og husets stil. Valg av ytterdør bør derfor ikke baseres kun på grunnlag av det praktiske, men også det estetiske.

  - Valgfrihet er viktig for våre kunder, og derfor kan man velge i et stort sortiment av dører. Vi har stilrene dører for moderne hus, og mer tradisjonelle dører for tradisjonelle hus. Vi følger stadig med på utviklingen i markedet, og ser at det nå skjer en spennende endring, sier Bryhn og legger til:

  - I en mer usikker verden vender folk seg igjen mot det mer trygge, klassiske og nostalgiske. Vi ser at flere tør å bruke farger på ytterdørene sine, og det er ikke lenger bare hvite, sorte og grå ytterdører, men en rikere fargepalett. Kundene kan velge akkurat den NCS-fargen de ønsker på sin ytterdør.

  4. Vindu, eller ikke?
  En annen ting du må ta stilling til når du skal anskaffe ny ytterdør er om du ønsker at den skal ha vindu eller ikke. Her er det både fordeler og ulemper med begge.

  Har du en mørk gang, kan et vindu i døra være fint for å slippe inn dagslys. Et vindu kan også være nyttig dersom du ønsker å se hvem som står utenfor. Ulempen er at de utenfor også kan se inn.

  Glass på døren kan påvirke U-verdien. Velger du en dør med glass, bør du derfor forsikre deg om at glasset er av 3-lags energiglass, for best mulig isolasjonsevne. Dersom du har plass til det, bør du også velge et sidefelt. Det gir et flott og estetisk inngangsparti.

  Harmonie Strand ytterdør.png

  Ytterdøren Strand fra Harmonie har en U-verdi på 0,8.

  5. Gode hengsler gir godt feste
  Mange ytterdører har en tendens til å slå seg med tiden, og lite er vel mer irriterende enn en ytterdør som må smelles hardt igjen for å bli lukket skikkelig. Derfor er det viktig å kunne justere hengsler og høyde etter behov. Gode skruer er også viktig for best mulig feste.

  De fleste ytterdører kommer med 10 års formgaranti, så lenge den er behandlet riktig.

  - Bare husk at garantien ikke gjelder på dører som slår innover, sier Bryhn.

  Han anbefaler jevnlig vedlikehold av ytterdøren for lengst mulig levetid.

  - Vi anbefaler at man tar jobben med å vaske og polere ytterdøren sin én til to ganger i året, legger han til.