Slik forlenger du levetiden til vinduene dine

Jan Morten Hagen er leder for serviceteknikere i Natre og har god erfaring med vedlikehold av vinduer. Han forteller at jevnlig vedlikehold er avgjørende for vinduenes varighet.

Puss glasset riktig

Før du skal pusse glass er det flere ting du bør tenke over. 

– Det viktigste å huske på er å bruke rikelig med vann. Spesielt om det er snakk om byggvask av nybygg og nye vinduer. Ved å bruke rikelig med vann er det mindre sannsynlighet for riper. Dette gjelder også om vinduene er veldig skitne.

Om du skal i gang med betongpuss må du dekke til vinduet. Betongpuss sitter godt fast, og om man drar det utover i glasset mens man vasker kan det fort komme riper, sier Hagen.

Når det kommer til vaskeredskaper har Hagen helt klare anbefalinger.

– Det er veldig viktig å bruke gumminal. Unngå alt av skarpe gjenstander som kan lage riper i glasset.

natre_ansatt.jpg

LANG ERFARING: Jan Morten Hagen har vært ansatt i bransjen i 27 år.

Unngå skjolder

Du kan velge og vrake mellom vaskeprodukter, men fremgangsmåten har mye å si for resultatet.

– Det er mange forskjellige produkter som fungerer bra. Du kan bruke alt fra vann med et par dråper såpe til vindusvasker.

Men husk å ikke bruke for mye såpe, da det lettere kan bli skjolder i etterkant. Et par dråper er nok, forklarer Hagen.

– Et annet tips er å pusse vinduer når det er gråvær. Om du pusser i solsteiken kan såpen tørke inn og du vil ende opp med skjolder.

Mindre vedlikehold i selvrensende glass

Med årene har det kommet nye varianter glass på markedet som gjør vedlikeholdet enklere.

Selvrensende glass fjerner og bryter ned støv og smuss ved hjelp av UV-stråler og vann. Ved å velge slike vinduer vil du redusere vaskeintervallet vesentlig, sier Hagen.

– Et tips er å spyle litt vann på dem innimellom for å få i gang den selvrensende prosessen, spesielt etter perioder med oppholdsvær.

natre_smuss.jpg

VASK JEVNLIG: Fjern støv og smuss regelmessig. Et skittent vindu holder på fuktigheten lenger og vil gjøre vedlikeholdsbehovet større.

Følg med på treverket rundt vinduene

Det er ikke bare glasset som må vedlikeholdes jevnlig, også treverket rundt bør følges opp.

– Vinduer bør vaskes for støv og smuss årlig. Dette gjøres enkelt og greit med en lofri klut og vann. Årlig vask gjelder også for aluminium på aluminuimskledde vinduer.

–  Hvor ofte man bør vedlikeholde malte flater kommer an på hvor værhardt vinduet står plassert. Vi sier mellom 3-7 år når det gjelder overflatebehandling med maling, men ta likevel en årlig sjekk av vinduene.

Sjekk skjøter og endeved i nedre hjørner først. Her kan man se små sprekker som tyder på fuktopptak fra endeveden i skjøten. Dersom malingen rundt vinduet har begynt å sprekke bør du fjerne løs maling, vaske med sopp- og algdrepende midler, og matte ned med fint slipepapir. Deretter kan du påføre ny maling. Om treverket er bart må du påføre grunning før maling. Treverket må ikke ha en fuktighet over 18% når du skal male, forklarer Hagen.

– Når du maler er det viktig å mette endeveden. Endeveden suger opp fuktighet i større grad enn resten av treverket. Ved å mette endeveden unngår du fuktinntrenging i vinduet.

natre_slitt_vindu.jpg

METT ENDEVEDEN: Endeveden trekker opp fuktighet om den ikke er tilstrekkelig malt.

Knirkefrie vinduer og dører

For at vinduene og balkongdøren skal holde seg knirkefri, bør du også vedlikeholde disse.

– Vi anbefaler å smøre beslag og glideskinner en gang i året, spesielt på de mest værutsatte plassene.

Et tips er å bruke hvit syrefri vaselin i stedet for olje. Låsolje kan fungere godt med en gang, men etterhvert som det kommer støv og skitt vil oljen tørke ut og miste sin funksjon.

 – Når det gjelder låsekassen på balkongdøren kan du godt benytte låsolje, ettersom det holder seg inni låsekassa. Smør de to hullene med låsolje, og de tre låesetappene med vaselin – så har du en knirkefri balkongdør som holder seg lenge.

natre_vedlikehold.jpg

HVIT SYREFRI VASELIN: Både glideskinner og låsestenger bør smøres med hvit syrefri vaselin.

På tide å bytte ut vinduene

Hvis du har eldre vinduer i boligen din er det flere tegn du bør passe på.

–  Følg med på om treverket begynner å bli dårlig. Ved forsømt vedlikehold kan det oppstå råteskader.

Om du opplever stort varmetap kan det være fordi vinduene har dårlig isoleringsevne. Da bør man vurdere å bytte ut vinduene, forteller Hagen.


16.06.2021 14.49.12