Slik velger du riktig benkeplate

Enten du skal pusse opp hele kjøkkenet, eller bare skal gi det et lite løft, kan nye benkeplater gjøre underverker. Med nye benkeplater får du rett og slett et finere kjøkken som gjør det morsommere å lage mat. Å velge en benkeplate som passer dine behov kan likevel være en utfordring. For vet du egentlig hva som er forskjellen mellom de ulike materialene, eller hva som skal til for å skifte benkeplate selv?

Kristian Mikalsen, Country Manager hos benkeplateleverandøren Fibo, kan fortelle at det hovedsakelig er tre spørsmål du må stille deg selv før du kjøper ny benkeplate.

1. Hvilket materiale skal jeg velge?

Når du skal velge materiale for din nye benkeplate, står valget som oftest mellom to forskjellige materialer – tre eller laminat. Kvaliteten på benkeplatene er ifølge Mikalsen omtrent identiske, hovedforskjellen ligger derimot i vedlikeholdet.

– Skal du velge benkeplate, står valget for de aller fleste mellom en laminatoverflate og overflate i heltre. Forskjellen på materialene er at der laminatbenkeplaten er vedlikeholdsfri, så skal benkeplaten i heltre oljes jevnlig for å holdes fin. Begge materialer tåler mye slitasje, men det er vanskeligere å få hakk eller riper i en laminatplate, forklarer Mikalsen.

Hos Obs BYGG får du kjøpt laminatbenkeplater fra Fibo som tåler mye. De har en tykk sponplatekjerne som holder møbelkvalitet. De er også støtsikre, vann- og kjemikaliebestandige og lysekte, som vil si at du ikke trenger å bekymre deg for at benkeplaten vil falme i sollys. Platene leveres med postformkanter, hvor den øvre kanten på langsiden er avrundet. 

I tillegg til laminatbenkeplater får du også kvalitetsbenkeplater i heltre, nærmere bestemt oljet eik. Disse benkeplatene er veldig fine å se på, og tåler også mye slitasje. Benkeplatene leveres med postformet kant, og kommer i dimensjonene 3020x610x40. Benkeplatene av heltre er litt tykkere enn benkeplatene av laminat.

 

2. Hvilket design og farge passer for meg?

Når du har valgt materiale, er det neste du må gjøre å velge farge og design. Ifølge Mikalsen er de siste års trender veldig tydelige. 

– Når det gjelder materiale, så velger de aller fleste laminat grunnet lite vedlikehold. Videre følger farge- og designvalg, og her er benkeplatetrenden sterkt påvirket av andre interiørtrender. De siste årene har hvite og grå parkettgulv og steindekor vært i vinden, og dette gjenspeiles i benkeplatetrendene. Av våre egne modeller er Sort Granit C125 og Drivved C335 eksempler på benkeplater som har et typisk populært design. Det viktigste du må tenke på når du skal velge design og farge er at det står i stil med helheten på kjøkkenet, sier Mikalsen.

3. Skreddersøm, eller fikse selv?

Om du er litt dreven med verktøy, er det fint mulig å legge nye benkeplater selv. Men det er ikke store rom for feilmarginer når du skal tilpasse hjørner, kjøkkenets dybde, platetopp og vask. Den vanligste feilen ifølge Mikalsen er at det kappes feil. Ingenting er så irriterende som å oppdage glipper mellom platene, eller at benkeplatene stikker langt utenfor skapfrontene.

GJØR DET SELV: Å få overgangene fine er kanskje det vanskeligste når du legger benkeplater selv. Dette er benkeplaten Risør C 810 fra Fibo.

På innvendig hjørnekjøkken må du få en pen overgang mellom to plater, og det kan være vanskelig å få til selv. Om du ikke føler deg hundre prosent sikker på at resultatet blir bra, anbefaler vi å sette det bort – da vet du at resultatet blir slik du ønsker. Vi tilbyr noe som kalles skreddersøm, hvor alt du trenger å gjøre er å måle benkeplatene dine og sende inn tegning til oss. Da kapper vi alt ferdig, og monteringen blir umiddelbart mye enklere. Vi tilbyr alle spesialløsninger, som for eksempel kjøkkenøyer og underlimt vask, avslutter Mikalsen. Ventetiden på en slik skreddersøm er omtrent to uker.