7 ting du kan bruke gipsplater til

  Enten du skal pusse opp kjøkken, bad, stue eller hele huset, så er sannsynligheten stor for at du får bruk for gipsplater. De allsidige platene kan nemlig brukes til mer enn du tror.

  De fleste vet at gipsplater kan brukes på vegger, i tak og på gulv, men på grunn av helt spesielle egenskaper og unik utforming, kan materialet brukes til mye mer enn det.

  Men hvorfor er gipsplater så allsidige, og hva kan man faktisk bruke dem til? Vi har snakket med Lars Espen Haugen, gipsekspert og markedssjef for gipsleverandøren BMC. Han forklarer at allsidigheten bunner ut i hvordan gipsplatene er laget.

  Unike egenskaper

  Fordi gipsplater er laget slik de er laget, kan du kalle gipsplater et dødt materiale. Dette vil si at de ikke beveger på seg eller krymper og sveller når de blir utsatt for varierende luftfuktighet, slik for eksempel treverk gjør. De er også konstruert slik at de er svært lette å bearbeide – noe som vil si at alle klarer å montere og sluttbehandle platene selv.

  – Gipsplater er stabile og vil ikke forandre seg over tid. Det er ikke tilsatt lim i kartongen, så bedre for miljøet er de også. Du trenger heller ikke noe spesialverktøy for å montere og kappe gipsplatene selv. Dette er materialet for deg som ønsker plater du enkelt kan forme selv, og som kan brukes til hele oppussingsprosjektet ditt, poengterer Haugen.

  Dette kan du bruke gipsplater til

  Bruksområdene til gipsplater er som nevnt mange. Haugen trekker frem 7 ulike bruksområder hvor gipsplater passer perfekt.

  1. Vegg, tak og gulv.

  – De vanligste bruksområdene for gipsplater er på vegger, i tak og på gulv. Det som gjør gipsplatene så passende til nettopp dette, er at de er robuste, stabile og enkle å behandle for brukeren – noe som blant annet gir null vedlikehold. Samtidig får du også en forsikring om at platene vil vare helt til du eventuelt skal pusse opp på nytt. Den glatte overflaten gjør det i tillegg superenkelt å male eller legge tapet etter at gipsplatene ferdig montert og sparklet. Det er rett og slett enkelt å få et fint resultat om du bruker gipsplater.

  Tips! Ønsker du en ru og muraktig overflate er trikset å pusse gipsplatene med grovt sandpapir.

  2. Lydisolering

  – Fordi gips som tidligere nevnt er et dødt materiale, har det ikke lydgjennomgang. Det betyr at gipsplater bryter lydbølger på en svært god måte, og er dermed perfekt om du har lyst til å lydisolere hjemmet ditt. En super løsning om du bor i et lytt hjem, eller om du for eksempel vil lydisolere en kjellerstue eller et annet underholdningsrom hvor lydnivået ofte er litt høyere enn normalt.

  3. Brannvegg og vindtetthet

  – Gipsplater kan også brukes utvendig, blant annet som brannvegg. Grunnen til at de passer så godt til dette formålet er at platene utrolig nok inneholder vann. Det fine er at dette vannet bare vil skilles ut ved så høy varme som for eksempel ved en eventuell farlig brann. I tillegg vil platene også fungere ypperlig til vindtetting. Sammenlignet med duk, som mange også bruker, vil gipsplater sørge for minst mulig trekk langs gulv, dører og andre åpninger.

  4. Buede former

  – Om du ønsker innvendige buede former i konstruksjonen – for eksempel i en korridor eller gang, så er faktisk gips også ypperlig til dette formålet. Om du fukter utsidene av en gipsplate blir nemlig de stive og solide gipsplatene bøybare, før de stivner igjen etter at fuktigheten har tørket inn. Et fint triks er å legge 6,5 mm tykke plater i dobbelt lag, i stedet for vanlige standardplater. Dette gjør bøyejobben litt enklere.

  5. Til våtrom

  – Du kan fint bruke standard gipsplater på et våtrom i kombinasjon med smøremembran, som blant annet beskytter mot fukt og råte. Det er likevel noen som er skeptiske og ønsker litt mer forsikring, og til dem har vi egne våtromsplater. Det som gjør disse platene så geniale, er at overflaten er en syntetisk duk, og de blir derfor ikke påvirket av fukt og råte i det hele tatt.

  6. Underlag for flis og skifer

  Fordi gipsplater er så solide, lette å kappe og har så glatt overflate, gjør de seg også fint som underlag for fliser, skiferpanel og benkeplater. Det som ofte lønner seg når du skal bruke gipsplatene til dette, er å male platene eller å bruke en primer for at limet skal få best mulig feste. Skal du bruke det som underlag for benkeplate må du huske på å bruke silikon ved skjøter og mellom kjøkkenvegg og benkeplaten. Da unngår du at vann renner ned på gipsplaten. Gipsplatens kartong skal alltid beskyttes mot fukt over lengre tid.

  Gipsplatenes solide egenskaper og glatte overflate gjør de perfekte som underlag for blant annet fliser.

  7. Og ja – du kan henge opp tv-en

  – En velkjent myte er at om du vil henge noe tungt i veggen, så kan du ikke bruke gipsplater. Noe som jo i utgangspunktet er sant – for du skal helst ikke henge for mye vekt på standard gipsplater. Men den gode nyheten er at vi har laget mer robuste gipsplater som også i større grad er slag- og støtsikre, og som har en skrufasthet hvor du enkelt kan henge opp både tv og tunge malerier. Et eksempel på slike plater er våre Ladura-plater. Her kan du henge inntil 30 kg på en 5.0 mm treskrue.