Må jeg fjerne gammelt bunnstoff?

  Trebåtentusiast og forlegger i flyt.no Anne Nygren har hatt båt i mange år, og pleier ikke å fjerne gammelt bunnstoff før nye strøk legges.

  – Vi har en treskøyte på 43 fot som ligger i Glomma. Den bare spyler vi med høytrykkspyler når vi tar den opp. Og så skraper vi litt ekstra rundt propellen og de stedene vi ikke helt kommer til, for å få av det som er løst. Om vi må helt ned til treverket noen steder for reparasjoner, legger vi primer før vi går på med bunnstoff – helst to strøk, sier hun.

  Rolf Henning Haldorsen, Teknisk serviceingeniør på Jotun, bekrefter at fjerning av gammelt bunnstoff som oftest ikke er nødvendig.

  – De tilfellene bunnstoffet må fjernes er når det blir veldig mange lag. Da må det sandblåses eller slipes ned, men det skal mange år med stoffing til. Fordelen med de selvpolerende bunnstoffene er, som navnet tilsier, at de poleres ned av seg selv, sier han.

  Kvinne om bord i båt

  Anne Nygren om bord på BareBare – som snart skal seile i Stillehavet.

  Rengjøring er viktigst

  Det som derimot er veldig viktig, er å vaske båten ordentlig.

  – Med rengjøringen legger du grunnlaget for et godt resultat. Underlaget må være det vi kaller rent, fast og tørt for å få god vedheft for bunnstoffet, forklarer serviceingeniør Haldorsen.

  – Vask båten med en gang du tar den opp etter endt sesong. Siden organismene som kan feste seg under båten er mye lettere å spyle av når de er ferske, er det dumt å vente til våren, legger han til.

  Hvis du er sikker på at bunnstoffet er fra samme produsent, trenger du ikke bruke primer.

  Når må jeg bruke primer?

  I noen tilfeller er det også nødvendig med primer.

  – Bruker du bunnstoff av samme fabrikat er det ikke noe problem. Da kan du bare legge et nytt strøk. Men har du bruktbåt, er det ikke sikkert du vet hva som er lagt fra før. Da bør du legge et strøk Vinyl Primer under hele båten. Vinyl Primer anbefales også til områder hvor bunnstoffet har skallet av, forteller Haldorsen.

  For å finne ut om det er brukt hardt eller selvpolerende bunnstoff kan du dra hånden over malingen. Smitter den av, er det sannsynligvis et selvpolerende bunnstoff.

  Godt bunnstoff koster litt, men her er det lurt å investere i kvalitet framfor å spare penger på billigere varianter som kanskje ikke er like gode. Hos Obs BYGG kan du også være sikker på at du får den beste prisen – takket være vårt prisløfte. Eventyreren Anne Nygård har testet forskjellige typer bunnstoff, med varierende resultat.

  – Vi bygger en polynesisk dobbeltkano ved navn BareBare, som skal seiles i Stillehavet. Mens den lå på bøye brukte vi bunnstoff fra en billigere produsent, og det var så dårlig at bare på én sommer grodde det gigantiske rur på båten.

  Du kan følge Nygrens siste eventyr BareBare to BoraBora på Facebook og @barebaretoborabora på Instagram.