Rengjør rør effektivt

Å skifte ut ødelagte og tette avløpsrør er noe av det dyreste du kan gjøre i en bolig. For ikke å snakke om hvor mye jobb det kan være. At så mange neglisjerer det faktum at disse rørene også trenger rengjøring, er derfor uforståelig for røreksperten Arne Haukland.

Han jobber til daglig som produktutvikler og kjemiker for Norenco som lager MUDIN avløpsåpner, og har sett mange håpløse tilfeller av tette sluk og rør opp igjennom årene. Han kan fortelle at det spesielt er én ting han ofte får høre fra kunder som lurer på hva de skal gjøre når avløpsrøret er helt tett.

– Når kundene ringer og forklarer at det ikke er brukt avløpsåpner eller rens på flere år, bør det ikke komme som noen overraskelse at det til slutt har tettet seg. Ved normal bruk av vask og dusj, samler det seg nemlig fett, slam, hår, såperester og tannkremrester i røret. Om du ikke rengjør avløpsrørene jevnlig, vil antall meter som kan tettes bare bli lengre, påpeker Haukland.

En billig investering

Ifølge Haukland skal det heller ikke mye til for å holde avløpsrørene rene. Du trenger nemlig ikke vente helt til det er tett for å bruke avløpsåpner.

– Avløpsrør er noe av dyreste å bytte ut i en bolig. Å investere i litt enkel rengjøring av rørene bør derfor være et lett valg for de fleste. Det skal nemlig ikke så mye til for å holde rørene rene og åpne. Ved normal bruk av dusj og vask, anbefaler vi å bruke en kvart flaske med MUDIN, eller nærmere bestemt: 2 desiliter i hvert avløp, to til fire ganger i året. I tillegg kan det også kan lønne seg å vaske rørene jevnlig med MUDIN Rørvask. Gjør du dette, trenger du ikke bekymre deg for tette avløpsrør, forklarer avløpseksperten.

Når du har helt oppi avløpsåpneren, er det ifølge Haukland viktig at du lar det virke. La det gjerne stå over natten, og skyll med kokende varmt vann dagen etter. Rørene tar ikke skade av MUDIN, og det er ingen fare for at den forsteiner seg, slik noen avløpsåpnere kan gjøre.

Husk å helle avløpsåpneren direkte ned i sluket og ikke rundt om i vasken. Omtrent alle oppvaskkummer tåler avløpsåpner, men noen av de moderne komposittvaskene tåler ikke at avløpsåpner blir liggende i vasken over lang tid. Om du ikke søler nevneverdig, bør likevel ikke dette være noe problem.

– Husk også at noen avløpsåpnere i pulverform kan forsteine seg i rørene hvis det ikke skylles godt nok ut. Skal du være på den sikre siden, ville jeg gått for en tyntflytende avløpsåpner som trenger gjennom små hull. Det klarer ikke en tyktflytende gel. Det har vi sett mange ganger når vi tester i glassrør, legger Haukland til.

Husk at jevnlig bruk av rørvask hjelper på å holde avløpsrørene rene

MUDIN – best i test

Når det kommer til valg av avløpsåpner, kan Haukland stolt konstatere at MUDIN avløpsåpner flere ganger har blitt kåret til best i test, blant annet av TV2 hjelper deg og Teknologisk Institutt.

Det som gjør MUDIN så effektiv, er at selv om det er en tyntflytende avløpsåpner, har den en egenvekt på 1,6 kilo, som gjør at den trenger gjennom der andre kanskje ikke ville klart oppgaven. I tillegg til å fjerne bakterier og lukt, løser den også opp fett, slam og annet grums. MUDIN løser også opp hår på under 20 minutter, noe svært få avløpsåpnere faktisk klarer. En annen viktig fordel med MUDIN er at den er helt luktfri, samt at den heller ikke avgir gasser ved bruk.

– I tillegg til å være den mest effektive avløpsrenseren, avgir ikke MUDIN den kraftige lukten som vanlige avløpsåpnere gjør. Den er heller ikke klassifisert som miljøskadelig, blant annet fordi den faktisk er helt klorfri, forklarer Haukland.

Forbered deg før jula

Helt til slutt vil Haukland legge til at det snart nærmer seg høysesong for tette rør og avløp. Det er nemlig få tider i året hvor rør og avløp får kjørt seg så mye som i jula. Å forberede og vedlikeholde rør og avløp i tiden som kommer er derfor en svært god idé. Sørg også gjerne for at du har en flaske på lur hvis butikken er stengt samtidig som rørene stengt.

– Med mye fet mat, ekstra mye oppvask, og kanskje også flere som bruker dusjen, kan det være lurt å rense avløpet før stormen. Fett fra pinnekjøtt og ribbe er nemlig noe av det verste du kan helle i oppvasken. Unngå derfor for all del også å skylle matrester og fett ned i vasken, avslutter Haukland.