Obs BYGG støtter Krafttak mot kreft

  Å bli alvorlig kreftsyk forandrer alt – både for den som er syk og de som er rundt. Over 18 000 menn får kreft hvert år. I tillegg til de fysiske påkjenningene sykdommen gir sliter mange med å snakke om tunge tanker og opplevelser i sykdomsforløpet.

  Obs BYGG heier på at flere menn skal tørre å snakke om følelser, enten med noen man kjenner eller med profesjonelle.

   

  Kreftsaken angår oss alle

  Marius har kjent på nært hold hvordan kreft kan påvirke livet. Faren hans har vært gjennom fem ulike krefttyper, men lever fremdeles. I tillegg har hans mor hatt kreft. På grunn av det han har opplevd, har han lært seg å sette sine egne tanker i system og være en god lytter for vennene sine.

  «Jeg begynte å skrive ned tankene mine, og det ble en del sider. Og så viste jeg det til de rundt meg.» Han erkjenner at menn kanskje ikke er de beste på å snakke om følelser, men føler at det har vært viktig for han å kunne snakke med andre om det han har vært gjennom. Og når han selv har delt, har det blitt enklere for hans venner å dele ting med han også. «De har fått noen de kan snakke med. Og siden min far har vært gjennom fem typer kreft og overlevd så gir det jo et håp for andre. At de kan klare det også.»

  kreftsaken-vipps.png

  Årets Krafttak mot kreft går til forskning på kreftformer som få overlever.

  Ved å vippse valgfritt beløp til 627204 kan du bidra til at flere overlever.

  I dag overlever tre av fire nordmenn kreft, men bak statistikken skjuler det seg store forskjeller. Det er fremdeles flere kreftformer som svært få overlever. Lungekreft, bukspyttkjertelkreft, hjernekreft og spiserørskreft er blant disse. Under to av ti overlever disse kreftformene.

   

  Flere årsaker

  Det er flere årsaker til at noen kreftformer har lav overlevelse. Disse kreftformene oppdages ofte for sent fordi de har diffuse symptomer og ikke en kul som kan kjennes ved en sjekk.

  Kreften er dermed kommet langt når den først oppdages, og mange har spredning på diagnosetidspunktet.

  Noen kreftformer er også spesielt utfordrende å behandle, fordi svulsten ligger så vanskelig til at kirurgi ofte ikke er et alternativ.

   

  Å få vite at man får leve videre, er den aller beste følelsen i livet. Den følelsen vil vi at flere skal få oppleve.

  Sammen skaper vi håp.