Dette er verktøytilbehøret alle bør ha hjemme

    Her er verktøyekspertens tips til hva du bør ha i skuffen for å løse de fleste vanlige oppgavene – og hva du bør legge til hvis du skal pusse opp.

    Å velge ut hva du skal ha av verktøy- og tilbehør hjemme kan være vanskelig, og for de fleste handler det ofte om å kjøpe noe først når man innser at det mangler. Å ikke få gjort det man skal og har satt av tid til i en travel hverdag fordi man mangler riktig verktøy er frustrerende, så derfor spurte vi verktøyekspert Morten Christoffersen i Stanley Black & Decker om hva som bør være på plass i alle hjem.

    – Det kommer jo litt an på hva man skal gjøre, men generelt sett bør alle ha håndverktøy som skrutrekker, fastnøkler i 8, 10 og 13 mm samt noen tenger tilgjengelig. En oppladbar drill og en stikksag bør også være på plass hos de fleste. Av tilbehør til verktøy bør man ha et utvalg av bor og bits, noen stikksagblader og litt pussepapir, sier han.

    Dette er det han vil kalle grunnutrustningen – eller GRU for de som er kjent med militærsjargong.

    De fire store

    – Av bor bør alle ha murbor og metallbor i ulike størrelser liggende. Metallbor fungerer som regel også godt til tre, så hvis man trenger å spare litt plass i en leilighet og ikke har planer om noen store prosjekter, kan det være et alternativ å droppe rene trebor i første omgang, tipser han.

    Når det kommer til bits, er det de "fire store" skruehodene pluss ett ekstra man bør ha dekket, råder eksperten.

    – Med de to stjernetypene Philips og Pozidrive samt flattrekkere var man tidligere godt dekket, men de siste årene har også Torx blitt mer og mer vanlig. I tillegg er Unbrako kjekt å ha hvis du for eksempel skal montere møbler, sier han og legger til at mange sett også har hylser i settet. Disse er veldig praktiske å ha liggende om man eksempelvis skal reparere en sykkel eller andre, enkle mekaniske ting.

    Spar plass med fleksibel skrutrekker

    Christoffersen vil råde de som har liten plass til å velge en skrutrekker som er beregnet for å bruke bits.

    – Da har du plutselig 20-30 skrutrekkere liggende uten at det tar noe ekstra plass, sier han og advarer samtidig om å ha for få bits liggende. Mange prøver seg da med en som egentlig ikke passer til skruen.

    – Bare ved å velge feil stjernetrekker risikerer du å ødelegge skruen, og det kan også ødelegge bitsene. Da ender du fort opp med å stå der lørdag kveld uten mulighet til å bli ferdig med det du skal før butikken åpner igjen på mandag, sier han.

    Sandpapir er kanskje ikke noe man bruker til hverdags, men det tar lite plass og kan være avgjørende for å enten rette opp småfeil eller tilpasse ting som ikke passer hundre prosent.

    – Å ha tre ark i ulik korning liggende er noe alle bør ha. Jeg vil anbefale 40, 100 og 180-korning. Mange er for redde for å bruke for grovt papir først, men så lenge du avslutter med et fint papir blir resultatet pent og du sparer tid, råder han.

    Utvid før oppussing

    Med en god grunnutrustning av verktøy og tilbehør bør man takle de fleste vedlikeholdsoppgaver og småjobber som dukker opp. Skal du derimot pusse opp et rom bør du utvide verktøyparken med tilhørende tilbehør litt – for å gjøre jobben enklere for deg selv.

    – Du kommer langt med grunnutrustningen og du kan klare deg med en stikksag selv om du skal legge gulv. Likevel vil jeg absolutt anbefale en sirkelsag for å gjøre jobben lettere, og hvis du skal liste selv bør du ha en kapp- og gjærsag i tillegg, sier han.

    Christoffersen er klar på at det er viktig å velge riktige blader til disse sagene. Antall tenner på sagbladene er én ting, men også vinklingen og slipingen på bladene samt kvaliteten på stålet spiller inn på hvordan kuttene blir.

    – Særlig for ting som ferdigmalte lister er det viktig å ha et sagblad som gir et fint kutt. Da slipper du å sparkle og male på nytt når du er ferdig med listingen, sier han.

    Han advarer også de som skal legge laminat selv om å velge feil sagblad.

    – Uansett om man bruker stikksag, sirkelsag eller en kapp- og gjærsag krever laminat egne sagblader. Her er det mange som gjør feil og ender opp med et dårlig resultat – eller en ekstra tur i butikken, avslutter han.