Grill ute hele året

    Ikke pakk bort grillen selv om sommeren er over. La det frese i biffer eller høstens ferske grønnsaker – helt til det er på tide å grille juleribba!

    Du kan godt grille ute hele året, om du vil – bare spør matentusiast og grillekspert Arve Serigstad fra Arves Mat AS.

    – Om du synes det er kaldt, så kle deg godt eller skaff deg en fjernstyrt temperaturmåler til grillen. Når det er sagt, så avgir grillen god varme og Weber har gode grillvotter, tipser han.

    Selv griller han akkurat når det passer ham, uavhengig av årstid. Og for ham går grilling og friluftsliv hånd i hånd. 

    grillmat-på-grill-sommer.jpg
    GODT GRØNT: Kutter du grønnsakene i skiver, trenger de ikke lange tida på grillen. 

    Grill sesongens råvarer

    Det meste kan grilles, til og med julematen! Serigstad oppfordrer til å bruke fantasien og høste av sesongens råvarer.

    – Det er viktig å nyte den maten som har tilhørighet til årstidene, sier han.

    Bare tenk på alt det bugner av i grønnsaksdiskene om høsten – ferske rotgrønnsaker gjør seg for eksempel godt på grillen. Skjærer du dem i skiver, trenger det heller ikke ta så lang tid å grille. 

    Dessuten smaker sjømat gjerne enda bedre om vinteren enn om sommeren!

    LES OGSÅ: Maks utekos med bålpanne

    Tin maten riktig

    Har du rester av sommerens nakkekoteletter i fryseren, bør du huske på at frossen mat ikke bør tine for fort, da kan den fort miste væske. 

    – Kanskje er det ekstra viktig når man griller, fordi man ofte bruker høyere temperatur. Hvis maten er tinet feil, så blir den lettere tørr. Poenget er at man mister væske når maten tines for fort, forklarer Serigstad.

    grill-utendørs-sommer.jpg
    HØYERE TEMPERATUR: Når man griller er det ekstra viktig å ikke tine maten for fort. 

    Dette gjør du med gassflasken

    Men hva når det blir minusgrader? Bør gassflasken tas inn da?

    – Neida. I Norge selges kun propan, og den gassen funker fint helt ned mot 40 minusgrader. Butan, derimot, tåler bare ned mot 0 grader. Det man kan merke, er at effekten minsker når det blir kaldere. Da kan man for eksempel sette gassflasken i en stor bøtte med lunkent vann, sier grilleksperten. 

    Skulle du likevel ønske å sette inn gassflasken, bør den oppbevares i en ventilert utebod eller garasje. Selv små mengder gass kan forårsake stor skade dersom en gasslekkasje skulle oppstå.

    Plasser grillen smart

    Ifølge Serigstad tåler de fleste griller av god kvalitet å stå utendørs året rundt, så lenge du har et godt grilltrekk.

    Det kan uansett være lurt å sette grillen på en lun plass skjermet mot vær og vind. Grillopplevelsen blir nemlig langt bedre om du slipper å stå i blåsten når lørdagsbiffen skal grilles.

    – Husk også at det alltid er viktig med renhold og vedlikehold av grillen, også om høsten og vinteren, minner Serigstad om.   

    Det er for eksempel greit å huske på at når du skal rengjøre risten, trenger du ikke bruke såpe og vann. Varm opp grillen, og bruk en god, som du børster grillristen fri for fett og matrester med. 

    Og det passer jo ekstra godt å slippe å vaske med vann midt på vinteren, eller hva?

    Kilde: webergrill.no

    BONUS: Lytt til spillelisten Grillfest: Kokken anbefaler av Obs Bygg på Spotify