Slik velger du vinduer som passer for deg

    Skal du bytte vinduer? Denne vindusguiden gir deg oversikt over alt du trenger å vite før du velger vindu.

    Skal du bytte vinduer? Denne vindusguiden gir deg oversikt over alt du trenger å vite før du velger vindu.

    Vinduene har stor betydning for huset ditt. De påvirker ikke bare husets utseende, men også energiforbruk, lysforhold, beskyttelse mot vær og vind og inneklima. Dessuten er det stor forskjell på hvor mye vedlikehold de krever.

    Dette bør du tenke på

    Når du skal finne ut hvilket vindu som dekker dine behov og ønsker, er det lurt å tenke gjennom følgende fire steg:

    1. Vindustype
    2. Design
    3. Glass
    4. Materiale

    Det finnes også ekstra tilvalg som kan gjøres for de som ønsker det.

    Steg 1: Vindustype

    Valg av åpningsfunksjon har mye å si både for utseendet og funksjonaliteten til vinduet, og nedenfor forklarer vi de forskjellige valgmulighetene du har og hvor de ulike typene vanligvis blir brukt.

    - Det som selges mest i varehandelen og som folk flest kjenner til, er såkalt toppsvingvindu», forteller Lars Ove Seljebø som er distriktssjef i Natre.

    - Toppsving er ofte kjent som «husmorvinduet». Forskjellen på dette vinduet sammenlignet med andre vindustyper er at det kan snus trill rundt slik at du enkelt kan rengjøre begge sider av vinduet fra innsiden.

    Velg mellom følgende åpningsfunksjoner:

    Toppsving - den vanligste og mest populære åpningsfunksjonen. Med en vrider på innsiden av vinduet, skyves det utover på glidehengsler og kan vendes 180 grader rundt i rammen. De største fordelene med dette vinduet er at det blir tettere jo mer det blåser, og at du altså kan rengjøre begge sider av vinduet fra innsiden.

    Sidehengslet - den klassiske åpningsfunksjonen som gjerne brukes i hytter, sommerhus og eldre rehabiliterte boliger hvor man skal bevare fasadens særpregLeveres med barnesikring og forvrider som standard.

    Kombinasjonsvindu – har både fastkarm og åpningsvindu. Blir ofte brukt på store glassoverflater der lufting er nødvendig, men størrelsen på vindusrammen gir begrensninger til andre åpningsfunksjoner.

    Fastkarm – kan fint kombineres med åpningsvinduer og fås i store størrelser. Fastkarmvinduer bidrar til økt bokomfort fordi konstruksjonen isolerer litt bedre enn vinduer som kan åpnes.

    Sidesving – åpnes ved at åpningsrammen skyves utover, og kan roteres slik at vinduets utside er tilgjengelig fra husets innside. Gjør det enklere å vaske vinduene på steder der det er vanskelig å komme til fra utsiden. Fordi vinduet slår utover, blir det også tettere jo mer det blåser. Leveres med barnesikring som standard.

    Topphengslet - brukes ofte i garasjer og kjellere. De er som regel avlange vinduer som vippes oppover fra innsiden, og settes inn der det ikke er behov for svingfunksjon og rømningsvei. Har ikke låsbar luftefunksjon, så må derfor holdes åpent med stormkrok.

     

    Skråvindu (ikke illustrert her) - Skråvindu er et fastkarmvindu og kan ikke åpnes. Vinduene produseres etter ønskede mål og brukes gjerne over vinduene opp mot taket for å få maksimalt lysinnslipp.

    Skråvindu - Skråvindu er et fastkarmvindu og kan ikke åpnes. Vinduene produseres etter ønskede mål og brukes gjerne over vinduene opp mot taket for å få maksimalt lysinnslipp.

    Steg 2: Design 

    Det er mange ting som påvirker designet på vinduet. Farger, sprosser, type vridere/hengsler og dekorglass er de valgene du må ta for å lande på riktig design av vinduet.

    Farger

    Få vinduene i nøyaktig den fargen du vil. Du kan også velge ulik farge på vinduets utside og innside. Valget er ditt. 

    Sprosser

    Mange vil ha sprosser i vinduene sine – enten fordi de synes det er fint, eller fordi det er riktig i huset. Sprosser finnes i flere varianter og vil påvirke vinduets egenskaper.

    Klipssprosser - laget i vedlikeholdsvennlig aluminium og festet på vinduet ved bruk av klipps. Disse sprossene monteres enkelt utenpå glasset, og er lette å ta av når du skal vaske. Isolerer markant bedre enn gjennomgående sprosser.

    Gjennomgående sprosser – er den tradisjonelle måten å dele inn et vindu på, hvor treverket går igjennom ruten. For mange er dette de eneste «riktige» sprossene. Denne konstruksjonen gir en noe dårligere isoleringsevne enn om man har èn hel glassflate.

    Wienersprosser - istedenfor at sprossene ligger utenpå eller går gjennom ruten, så ligger disse sprossene mellom glassene. Denne gir veldig enkel rengjøring, samtidig som det ser ut som at rutene er adskilt.

    Pålimte sprosser - gir deg det beste fra to verdener. Sprossen gir deg en illusjon av at den er gjennomgående ved at det er sprosser innvendig, mellom glassene og utvendig. Denne løsningen bevarer glassets isolerende egenskap.

    Tilbehør

    Helheten ligger i detaljene! Velg mellom ulike typer håndtak, vridere, hasper og dråpelukkere.

    Steg 3: Glass

    Glassets isolasjonsgrad

    Glassets isolasjonsgrad måles i U-verdi. Jo lavere U-verdi, jo bedre isolerer glasset. Standardglassene består av 2-lags vindu. Disse holder god kvalitet, men varmeisolerer ikke like godt som 3-lags.

    Velger du 3-lags glass i vinduet får du lavere U-verdi som gir deg bedre inneklima og lavere strømregning.

    Funksjonsglass

    Et glass er ikke lenger bare et glass. Du kan velge vinduer med glasstyper som har nyttige egenskaper i forhold til plasseringen av vinduene dine i huset. 

    Du kan velge blant disse funksjonene på glasset:

    • Selvrensende glass
    • Solvarmedempende glass
    • Støydempende glass
    • Sikkerhetsglass
    • Antidugg glass
    • Brannhemmende glass
    • Dekorglass som hindrer innsyn 

    Steg 4: Materiale

    Du kan velge mellom vinduer med ramme i tre eller tre/aluminium:

    Et vindu i heltre har overflate i tre både innvendig og utvendig. Men du kan velge å ha en aluminiumskledning utenpå trevinduet som beskytter vinduet mot regn og sol.

    En klassisk treramme trenger jevnlig vedlikehold i motsetning til en ramme med aluminiumsbekledning. Velger du ramme med aluminium på utsiden får du et vedlikeholdsfritt vindu.

    Når du så har tatt stilling til disse valgene, er det bare å ta turen til din nærmeste Obs BYGG! Og husk: Du får alltid de beste prisene hos Obs Bygg. Les om vårt prisløfte her!