4 verktøy med ekstra smarte løsninger

  De siste årene har det kommet flere verktøy på markedet som gjør jobben lettere – eller gjør at du slipper å kjøpe flere verktøy enn du egentlig trenger.

  Verktøy har stort sett vært veldig like de siste tiårene. Det har selvfølgelig vært en utvikling når det kommer til batterier og andre små detaljer, men det har vært få store endringer på verktøy som sirkelsager, batteridriller og slipemaskiner – frem til nå.

  – For bare ti år siden var litiumbatterier og børsteløse motorer noe som var forbeholdt håndverkere og rikinger. Nå er dette blitt tilgjengelig også for oss som er hobbysnekkere og nevenyttige nok til å utføre enkle arbeider og oppussinger hjemme, sier Jo Anders Johnsen hos Retail Support som representerer Worx i Norge.

  Worx jobber imidlertid for å ta denne utviklingen et steg videre ved å utvikle nye verktøy som byr på nyskapende løsninger og kan ta over rollen til flere verktøy på én gang.

  – Da kan du spare både plass, penger og unødvendig arbeid, sier han.

  I tillegg til de smarte løsningene, er alle verktøyene en del av Worx’ nye Powershare-serie. Det betyr at du kan bruke samme batteri på alle verktøy fra Worx – også gressklipperen eller andre hagemaskiner du har i garasjen. Da slipper du både den ekstra kostnaden med mange batterier, og du slipper å lete etter riktig lader og batteri når du trenger strøm.

  – Batteriene finnes i tre forskjellige versjoner: 2, 4 og 6 Ah. Alle er på 20V og kan dermed brukes om hverandre, men Ampere-timene sier noe om hvor lenge du kan bruke verktøyet før du trenger å lade, sier han.

  De minste batteriene passer for deg som kun trenger verktøyene til småoppgaver med ujevne mellomrom, mens de største er perfekt for deg som jobber med større prosjekter på steder hvor lading kan være problematisk.

  Johnsen har trukket frem fire verktøy som han mener er spesielt smarte og gir deg nye muligheter.

  Vanligvis trenger man forskjellige slipemaskiner til ulike oppgaver, men med den smarte multisliperen fra Worx får man fem ulike slipemaskiner i én. Alt du trenger å gjøre, er å bytte ut slipeplaten med én av de andre som følger med.

  – Her får du blant annet rundsliper, musesliper og fingersliper i én og samme maskin, og det tar bare noen sekunder å bytte mellom de forskjellige platene, sier han.

  Støvsamlerposen sørger for et bedre arbeidsmiljø, og maskinen kan også kobles direkte til støvsugeren hvis du skal slipe større ting og vil unngå å tømme støvposen ofte.

  En stikksag er et veldig praktisk verktøy å ha hjemme, og sørger for at du enkelt kan kappe større og mindre ting i den formen du trenger. For skjæring av grovere hull i vegger eller andre stående materialer, er det imidlertid verken spesielt praktisk, ergonomisk eller raskt å bruke stikksagen.

  Da er en sabelsag løsningen, men for de fleste er ikke dette noe man trenger veldig ofte – og da kan det føles unødvendig å kjøpe.

  – Med multisagen trenger du ikke å velge mellom de to, for ved å trykke på den røde knappen forvandler stikksagen seg til en sabelsag. Da er det bare å bytte sagblad, noe som også gjøres enkelt og uten verktøy, sier han.

  Profesjonelle håndverkere bruker verktøyene sine dag ut og dag inn i årevis, og blir naturligvis veldig flinke til å bruke dem akkurat riktig. For hobbysnekkerne blant oss som bruker drillen til mindre prosjekter med ujevne mellomrom, er denne fintfølelsen fortsatt et stykke unna.

  Worx AI-Drill løser dette med Safedrive og Pulse-assist-funksjonene som sørger for at skruen ikke skrus for dypt inn i materialer som gips og reduserer faren for å ødelegge skruene eller veggen mens du jobber.

  Bitlock-systemet sørger for å feste bor og bits perfekt sentrert i chuck-låsen hver gang – helt automatisk.

  – Særlig på harde, glatte overflater kan det være et problem at boret roterer seg vekk fra punktet du ønsker å bore. Dette problemet slipper man med Bitlock-systemet – fordi boret alltid er perfekt sentrert, forklarer Johnsen.

  Hvis du liker å gjøre ting selv, er det etterhvert en del verktøy man bør ha i hus. Og etterhvert skjønner man at det er en del annet utstyr som bør være på plass for å løse de oppgavene man ser for seg på en best mulig måte. 

  Men hvor skal du egentlig plassere klemmer i forskjellige størrelser, arbeidsbenk og tvinge når de ikke er i bruk?

  – Med Worx Jawhorse slipper du å finne plass til alle de forskjellige hjelpeverktøyene fordi du får alt i ett, sier han.

  Den bærbare arbeidsbenken har en innebygget, håndfri klemme som holder ting fast med over et tonns kraft, og kan klemme alt fra papirtykkelse til dører på 880 millimeter. I tillegg har den selvsagt ben som enkelt kan foldes sammen for oppbevaring eller transport.

  Ved å feste ting du jobber med i Worx Jawhorse, kan du enkelt få gjort jobber på egenhånd som man tidligere trengte hjelp til.

  – Den kan for eksempel holde stolper i lodd mens du fester dem slik at du kan jobbe mye mer effektivt enn før, avslutter Johnsen.